Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus, aki korábban a szocialisták országos választmányát vezette, 2008 januárjában döntött úgy, hogy Ausztriában számozott értékpapírszámlát - két klíring és két time deposit számlát - nyit. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 000 eurót és 162 954 dollárt helyezett el - közli a banktitoknak minősülő információt a Magyar Nemzet. A szocialista országgyűlési képviselő az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott - írta a lap -, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott.

A szóban forgó időszakban a lap szerint Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan és gazdasági társaság, ami magyarázhatná az összeg eredetét. A politikusnak a kérdéses időszakban három helyről származott rendszeres jövedelme. 2008-ban mint országgyűlési képviselő 5 829 120, mint önkormányzati képviselő 2 538 677 forint éves jövedelemben részesült. Ezenkívül a törvényben meghatározott feltételek szerinti államtitkári juttatást kapott.

A politikus vagyonnyilatkozataiban a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarítás nem szerepel. Az összeget jövedelemként sem vallotta be, így a jogszabályok által előírt adót sem fizette meg. A Magyar Nemzet szerint az MSZP elnökhelyettese okirat-hamisítást követett el azzal, hogy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat nyújtott be az Országgyűléshez, de bűncselekmények elkövetésének gyanúját veti fel az is, hogy a megszerzett vagyona után nem fizetett adót - írta az újság.

A politikus ellen majdnem egy éve folyik nyomozás, az Országgyűlés tavaly márciusban a Legfőbb Ügyész kezdeményezésére függesztette fel mentelmi jogát - írta a Népszabadság Online. Az ügyészség gyanúja szerint Simon Gábor az előző kormányzati ciklusban munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra. A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül. Az ügyészség szerint azonban a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor a politikus nem tartózkodott Magyarországon.A vádhatóság gyanúja alapján Simon Gábor a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével bűnsegédként nyújtott segítséget a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez, és ezzel hozzávetőleg 300 ezer forint kárt okozott - ismertette a nol.hu.

Simon Gábor egyelőre nem reagált a vádakra.