Zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonát - adta hírül a 24.hu. Bár a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett politikus és felesége évek óta nem tulajdonosai az ingatlannak, változatlanul ott laknak.

Bod Tamás, az azóta megszűnt Együtt Békés megyei elnöke 2016-ban tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett a kormánypárti képviselő ellen. Az ellenzéki politikus azt állította, Simonka eladta a házát az unokahúgának, akitől azóta visszabérli. Bod azt gyanította, erre azért volt szükség, mert csődbe ment a fideszes képviselő agrárvállalkozása, a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft., amelynek javára - Simonka akkor ismert vagyonnyilatkozata szerint - 357 millió forint erejéig kezességet vállalt.

Adták-vették

Simonka nevén a felszámolás kezdetekor már nem volt érdemi vagyon, csupán egy használt Fiat teherautót tudtak lefoglalni tőle, és a fizetése nagyobb részét elviszi a végrehajtó. Simonka az őt sújtó végrehajtás ellenére nagy lábon él: 2016 nyarán járt például a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzésein, háza visszabérlése mellett pedig egy Volkswagen Phaetont használ. A hírportál megtudta, hogy a 15 millió forintos járművet hivatalosan a politikus testvérének, Simonka Zsófiának a cége, a szintén botrányokkal terhelt Aktív Klub Kft. lízingeli.

Simonka György újkígyósi otthonának tulajdoni lapja szerint folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, épp az, akit egy időre előzetes letartóztatásba helyeztek a költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárás során, és aki a 32 további vádlott egyike a Simonka-ügyben. Ezután rövid időre - 2011 és 2012 közt - Simonka felesége lett a tulajdonos, ő azonban 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakítottak, és egy része a politikus gyerekei nevére került.