Mint ismert, az ügyészség eljárást indított a képviselő ellen, a vádirat lényege szerint Simonka György és társai jogellenes módon akarták megszerezni a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak és a termelői szervezeteknek kiírt uniós és hazai pályázati támogatásokat. Simonka tavaly novemberi meggyanúsítása idején az ügyészség azt közölte: a képviselő rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Később összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vád szerint Simonka György azért, hogy a támogatások jogtalan megszerzése érdekében létrehozott cégeinél indult NAV-vizsgálatokat leállíttassa.

Várható volt, hogy a politikust a kormánypártok nem indítják a 2022-es országgyűlési választáson, amit végül csütörtökön ő döntött el: családjával megegyezve nem vállalja a megmérettetést. De Dél-Békésben, a Fidesz választókerületi ülésén nem született javaslat a 2022-es országgyűlési választás jelöltjének személyéről.

Simonka közleményében azt írja, hogy a jelölt személyéről szóló döntés az országos választmányra vár majd, de a közvélemény-kutatásaik eredménye szerint a Fidesz megnyerheti a dél-békési körzetet, viszont nem vele.

Én már tavaly év elején kértem, hogy ne nekem kelljen jelöltként indulnom a választáson, hisz akkor az elkövetkező kampány nem szólna másról, mint a folyamatban levő bírósági eljárásról. Ez sem a közösségünknek, sem a családomnak nem hiányzik. Egyébként a családom ultimátum elé is állított" - idézi a 24.hu.

A Magyar Narancs úgy tudja, hogy Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára indul a kormánypárt színeiben a Békés megyei 4. számú választókerületben.