Vannak dolgok, amiket másként csinálnék - értékelt a jegybank márciusban leköszönő elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Több energiát szánnék arra, hogy a szűken vett szakmai közösségen túl jobban megértessem a társadalom többségével és a politikával is, hogy miért fontos az árstabilitás Magyarországon. E nélkül egy ország nem válhat sikeressé - fogalmazott Simor András.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette: erőteljesebben kellett volna fellépni a devizahitelezés ellen, ám ahhoz, hogy a devizahitel-állomány ne épüljön tovább, olyan eszközök kellettek volna, amelyek az MNB-nek nem állnak a rendelkezésére.

Hangosabban és többet kellett volna szólnunk, és többet kellett volna próbálkozni a befolyásolással - morális eszközökkel, a szavak erejével -, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kockázatra - hangsúlyozta Simor András, aki azonban megemlítette: a válság előtt sem a mostani kormányoldal, sem a mostani ellenzék nem szólalt meg kellő eréllyel, ahogy fogyasztóvédelmi szervezetek és elemzők sem. Ez azonban nem menti fel az MNB-t - fűzte hozzá.

A jegybankelnök az eredményekről is beszélt. Úgy véli, az elmúlt hat évben fontos és irányadó elemzések születtek (például inflációs előrejelzés, konvergenciajelentés), amelyek viszonyítási pontként szolgálnak az elemzők, befektetők és a piac számára. Új módszertanokat is bevezettek: végeznek stressztesztet és bevezették a stabilitási indexet.

Javaslatokat is tett a jegybank a mindenkori kormányoknak arra vonatkozóan, hogyan lehet a gazdaságpolitika hasznosabb. Ilyen javaslat volt a forint árfolyamsávjának az eltörlése és a pozitív adóslista.

A jegybankelnök kiemelkedőnek nevezte az EU-IMF-megállapodás 2008-as megkötését. Megemlítette, hogy a válságban folyamatosan új válságcsökkentő eszközöket vezettek be: például a deviza swap megállapodások a bankokkal, tartalékráta csökkentése, napközbeni átutalás megvalósítása. Kiemelte az egy- és kétforintosok bevonását, valamint a 200 forintosok cseréjét.

Kudarc és sikertörténet


A szakintézmények folyamatosan mérik a jegybank bizalmi indexét. Amikor támadások értek, akkor ez az index fikarcnyit sem romlott, az elmúlt hat évben tavaly volt a legmagasabb - emelte ki Simor András, aki elmondta: leköszönése után pihenni szeretne, mert "idő kell, hogy leülepedjen a sok por és sallang", hogy tisztábban lássa az elmúlt hat évet.

A politika sosem volt az én területem. Olyat szeretnék csinálni, ami örömet okoz. Amit kinéztem, az nem pénzkeresési, inkább karitatív jellegű tevékenység - vallotta meg.

Gazdaságilag kurdarcos ország vagyunk, mégis sok sikertörténet van. Szeretnék hozzásegíteni bizonyos intézményeket ahhoz, hogy ezeket a sikereket jobban lássa a világ. Van már ötletem, a konkrétumokról később - fogalmazott Simor András.