Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa - a piaci várakozásokkal összhangban 2011. április 18-i ülésén változatlanul, hat százalékon hagyta a jegybanki kamatkondíciókat. Egy javaslat volt, egyhangú döntés született - jelentette ki Simor András jegybankenlnök a kamatdöntő ülés utáni tájékoztatón.

A stáb által márciusban megfogalmazott pályán látjuk haladni a gazdaságot. Ennek megfelelően idén az év végéig az infláció meghaladja a jegybanki célt, a jövő év végén viszont teljesülhet - mondta Simor. Továbbra is aggódik az MT, hogy az inflációs várakozások nem horgonyzottak, erősek lehetnek a másodkörös hatások.

A döntéshez főzött írásos indoklás szerint az inflációs folyamatokat az elmúlt időszakban jellemző kettősség továbbra is fennmarad. A gazdaságot kedvezőtlen költségsokkok érik, melyek hatása rövid távon a maginflációba is begyűrűzik. Ugyanakkor a gyenge belföldi kereslet és a magas munkanélküliség fegyelmezőleg hat az árazási és bérezési döntésekre. A laza munkaerőpiaci kondíciók lehetővé teszik, hogy a vállalatok áremelés helyett visszafogott bérezéssel állítsák helyre profitabilitásukat. Az elmúlt időszak kamatemelései is mérsékelhetik a költségsokkok esetleges másodkörös inflációs hatásait.

Mindezek eredőjeként az infláció idén jelentősen meghaladhatja a 3 százalékot, jövő év végére azonban, az elsőkörös hatások kifutásával, a cél közelében alakulhat. Az infláció márciusi mértéke a belső használtra készült havi előrejelezésben szereplőnek megfelelt, ezen belül a maginfláció meghaladta a várakozásainkat, a többi tényezőé viszont alulmúlta - mondta az elnök. Az inflációs cél 2012-ben történő eléréséhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására.

A tanács szerint a háztartások fogyasztásának dinamikáját alapvetően a csak lassan bővülő foglalkoztatás és a visszafogott bérezés határozza meg. A magánnyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése átmeneti, az szja-kiengedés tartós élénkítő hatással járhat, 2012-ben azonban a tervezett fiskális kiigazítás jelentősen csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet. A jelenlegi szigorú lakossági hitelkondíciók tartós fennmaradása tovább fékezheti a fogyasztási kereslet fellendülését, és erősítheti a belső kereslet dezinflációs hatását. A foglalkoztatás csak késéssel és lassan fogja követni a gazdaság bővülést, így egyelőre magas marad a munkanélküliség - véli Simor.

Magyarország kockázati megítélése javult az elmúlt időszakban, ami a kockázati felárak mérséklődésében és a forint eszközök iránti kereslet erősödésében tükröződött. A folyamat jelentős mértékben magyarázható a régiós országok pénzügyi eszközei iránt megnövekedett nemzetközi befektetői kereslettel. A javuló tendencia tartósságát azonban egyelőre nehéz megítélni - véli a jegybank.

Örvendetesnek tartjuk, hogy a kormány tartja magát a Széll Kálmán tervben szereplő célokhoz és egyre több részletet közöl a megvalósítással kapcsolatban - fogalmazott. A pénteken Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram részleteit elemezik a jegybank szakértői.

Az új tanácstagokat illető kérdésre válaszolva az elnök elmondta, az ismerkedés fázisában vagyunk, most először volt teljes a hétfős tanács.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2011. május 4-én 14 órakor jelenik meg.