A magyar gazdaság idén 3 százalékkal növekedhet, ám a kormány gazdaságpolitikája kockázatos - jelentette ki Simor András jegybankelnök szerdán a Euromoney bécsi konferenciáján.

Számos kockázat övezi a kabinet gazdaságpolitikáját, de a kormány határozza meg gazdaságpolitikai döntéseit, és nem az én jogköröm a kormány politikájának véleményezése - válaszolt a Reuters tudósítása szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke arra a felvetésre, hogy mit szól a különadókhoz és a magánnyugdíjpénztári vagyon felhasználásához.

A jegybank elnöke azt is hozzátette, hogy Magyarország már kifelé tart a válságból, elsősorban az exportnak köszönhetően, ám eközben nem számol azzal, hogy az idei második félév előtt a fogyasztás hozzájárulna a gazdasági növekedéshez.

Idén 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható - mondta Simor. Az MNB legutóbbi inflációs jelentése az idénre 3,1 százalékos gazdasági növekedést vetített előre, jövőre pedig 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

Egy nappal korábban a jegybank vezető közgazdásza - legalábbis a Bloomberg beszámolója szerint - még nem tért ki a gazdaságpolitikai kockázatokra. Csermely Ágnes azt mondta, hogy a jegybank viszonylag jó exportteljesítményre számít az elkövetkező években, hiszen a magyar kivitel fő húzóereje a német kereslet.

Hozzátette: a vállalati hitelkondíciók nem gátolják az exportnövekedést, mert a cégek vállalatközi hitelekhez és a finanszírozás más formáihoz is hozzáférnek.

Az inflációról szólva Csermely kijelentette: vannak felfelé mutató kockázatok, amelyeket a keresletvezérelt áremelkedés fűthet, amennyiben nem sikerül lehorgonyozni a várakozásokat. A további élelmiszerár-emelkedés ugyanakkor nem szükségszerűen vezet magasab kamatokhoz - fogalmazott a szakértő.

A kormány a jövő hónapban fogja bejelenteni a költésgvetési lépéseket, amelyek tartós kiadáscsökkentést eredményeznek majd - húzta alá Nátrán Roland, a nemzetgazdasági tárca pénzügypolitikáért felelős helyettes-államtitkára. Nátrán - összhangban a miniszterelnök által a Wall Street Journalnak elmondottakkal - a gyógyszerkasszára, a munkanélküli ellátásra és a tömegközlekedésre költött források lefaragásáról is beszélt.