Kisebb javításokkal elfogadhatónak nevezte az MNB-ről szóló új törvényjavaslathoz hétfőn délután benyújtott módosító javaslatokat az MNB elnöke.

A módosító a jegybank függetlenségével kapcsolatban rögzíti: az MNB, valamint szerveinek tagjai az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat a magyar kormánytól, az Európai Központi Bank kivételével az Európai Unió intézményeitől szerveitől és hivatalaitól, a tagállamok kormányaitól, más szervezettől, illetve politikai párttól.

Simor András feleslegesnek nevezte egy további alelnök kinevezését és a monetáris tanács (MT) létszámának növelését, ám ezt a véleményét Nátrán Roland a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára nem osztotta.

Rogán Antal, a bizottság elnöke (Fidesz) arról beszélt, hogy a az alelnökök mandátumának 2013. évi lejárta miatt, a folyamatosság jegyében lehet szükséges új mt tagokkal, illetve egy további alelnökkel bővíteni az MNB vezetését.

A bizottság 18 igen és 5 tartózkodás mellett a beterjesztett módosító javaslatot támogatta.