Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hosszútávon sikeres adócsökkentés alapja csak a növekedés lehet - mondta Simor András, az MNB elnöke a jegybank és a Költségvetési Tanács közös, a magyar gazdaság helyzetéről és a 2013-as költségvetés elemzéséről szóló konferenciáján. Hangsúlyozta: az államadósság jelentős mértékben nem csak az elsődleges egyenlegtől, hanem az eladósodottság, reálkamat és a növekedés mértékétől is függ - ezek kölcsönhatása alakítja ki az államadósság változásának pályáját.

A költségvetésben levő szabad tartalékok törlése setén, mind a 2012-es és 2013 hiány tartható lett volna - ám azóta a 2013-as költségvetést jelentősen átírt a parlament az elmúlt két hétben. Az a javaslat, amivel a MNB és a KT számolt, kalkulált a 280 milliárdos tranzakciós adóbevétellel, ami a piactól származott volna és nem szerepelt benne a kormány 300 milliárdos járulékcsökkentő programja - mondta Simor András. Ezek hatása még nem tisztázott, de nehéz elképzelni, hogy a 270 milliárdos járulékcsökkentési csomag és a 200 milliárdos tranzakciós adóbevétel - ami az állami szférából érkezik - egyenlegét a növekedés ki tudja egyensúlyozni.

Az elfogadott intézkedések hatására a költségvetés pozíciója jelentősen romlott, és a következő fél évben kell megtalálni azokat az intézkedéseket, amelyekkel a hiány visszahozható a 2,2 százalékos GDP-arányos szintre. Meglátjuk, hogy a következő fél évben milyen intézkedések bejelentésre kerül sor - tette hozzá az MNB elnöke.