Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Uniótól Magyarország befizetéseinél 4,37 milliárd euróval több átutalást kapott tavaly, jóval többet, mint eddig bármikor, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves jelentéséből.

A tavalyi negyedik negyedévben 1,7 milliárd euró nettó átutalás érkezett az uniótól, ez a legnagyobb negyedévi átutalás volt azóta, hogy Magyarország 2004 májusában csatlakozott az EU-hoz.

A nettó átutalások tavaly kétharmaddal nőttek az előző évi 2,62 milliárd euróhoz képest, és közel ennyivel haladták meg az előző 2009-es, a nemzetközi pénzügyi válság után mért csúcsot, amikor az unió nettó 2,73 milliárd eurót utalt át az országnak.

Az éves EU átutalások 2009-ben közel 11 százalékkal, 2010-ben bő 9 százalékkal, tavaly 13 százalékkal növelték az ország nemzetközi tartalékait, számolható az MNB adatokból.

A negyedéves jelentésben szereplő és a tartalékokra vonatkozó adatok pénzforgalmi szemléletűek, azt mutatják, mikor folyt be a pénz.

Az eredményszemléletben számolt fizetési mérleg statisztikák szerint, amelyek nem a pénz befolyása, hanem a tényleges felhasználás időszakra számolják el a műveleteket, a nettó EU transzferek évről évre nőttek Magyarország 2004 májusi uniós csatlakozása óta.

Eszerint a 2004-es töredék évben Magyarország még a befizetéseinél alig 200 millió euróval több uniós pénzt használt fel, 2008-ban már nettó 1,24 milliárd eurót. Az összeg a 2009-es válságévben több mint megkétszereződött, és a rendelkezésre álló utolsó fizetési mérleg adatok szerint a tavalyi első háromnegyed évben 3,15 milliárd euróra rúgott, mindössze 170 millió euróval maradt el a 2010-es év egészétől.

A folyamatosan növekvő nettó EU átutalások 2004 és 2008 között csökkentették az ország külső finanszírozási igényét, majd 2009-től, amikor a válság nyomán a kereskedelmi és a teljes folyó fizetési mérleg deficitből többletbe fordult, döntő szerepet játszottak abban, hogy az ország külső finanszírozási többletet mutat.