Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az elmúlt években folyamatosan növekedett azoknak a kelet-közép-európai cégeknek a száma, amelyek üzleti szempontból kockázatosabb besorolást kaptak a hitelbiztosítóktól, állítja Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Az elmúlt hónapban a céges pénzügyi kockázati tényezők miatt  a régiónk cégeinek átlagosan 46,25 százalékát közepesen kockázatosnak vagy kockázatosnak minősítette a Coface. 2008-ban ez az arány valamivel alacsonyabb, 44,73 százalék volt.

Az elmúlt félévben szinte folyamatosan 50 százalék körüli értéket ért el a kockázatosnak minősített magyar cégek aránya, ezen belül év végén tetőztek az értékek Dercze szerint.

Az értékek észrevehetően meghaladják a régiós átlagot, és a kelet-közép-európai régióban csak Románia előzi meg Magyarországot. Ha azonban a kockázati szinteket kibontjuk, akkor nem Románia, hanem Magyarország mutatja a legrosszabb képet.

Januárban ugyan nagyon halvány javulás mutatkozik, de ez egyfelől pillanatnyi kép, másfelől nem kumulált számokról van szó. A trendet viszont megbízhatóan jelzik ezek az adatok - állítja Dercze.

Az országigazgató szerint a minősítésekben a 2009-es gyenge eredmények hatásai a tavasz végén jelennek meg, amelyek várhatóan még rosszabb teljes képet mutatnak majd a magyar cégekről. Ebben azonban nem leszünk egyedülállóak, mert a romlás folyamata régiós szinten is látható lesz - állítja Dercze.

Kockázatos cégek aránya egyes országban az elmúlt hat hónapban
(2009. augusztus és 2010. január között)


A nagyításhoz kattintson a képre.

Az országigazgató szerint a gyatra 2009-es üzleti eredmények hatalmas problémát okozhatnak 2010-ben. Tavaly nagyon sok cégnek stagnál vagy csökken az árbevétele, sok lesz a veszteséges cég is, és az eladósodottság tekintetében sem várható javulás.

Az értékelő (scoring) rendszerek ezt negatívan értékelik, így sokan a korábbinál rosszabb besorolást kapnak, ami azt jelenti, hogy bizonyos szállítóknál feketelistára kerülhetnek és banki hitelekhez is sokkal nehezebben juthatnak hozzá - mutat rá az országigazgató. 

Ez azonban rendkívül ellentmondásos helyzetet teremt: amikor éppen beindulna a gazdasági növekedés, akkor jönnek meg a rossz adatok és ez a minősítéseken keresztül egyfajta rendszerszerű féket jelenthet a gazdaságra.

Ugyancsak negatív fejlemény, hogy a Coface adatai szerint a cégek 78,69 százalékának van rendszeresen lejárt követelése.