Az esztendő első hat hónapjában 419 orvos, 359 szakdolgozó, 108 fogorvos és 23 gyógyszerész távozhatott külföldre - derül ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataiból. A feltételes mód azért indokolt, mert az, hogy a jó hírnév igazolást kikéri valaki, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy el is hagyta az országot, főleg nem, hogy végleg - írta a lap.

A statisztikában szereplők többsége nem most először fordult az ENKK-hoz. Ezzel együtt még mindig sok az új igazoláskérő: az orvosok közül 175-en, a szakdolgozóknál pedig 119-en 2010 óta most először igényelték a jó hírnév igazolásukat. A korcsoportos bontás alapján szinte biztos, hogy ők azok, akik most kezdik a pályájukat: a 419 doktor közül 115 még nem töltötte be a 30. életévét.

A szakdolgozóknál viszont éppen ellenkező a helyzet, közülük egyre többen távoznak a már komoly tapasztalattal rendelkező középgenerációból. Január és július között 187 ápoló, szülésznő, asszisztens döntött a külföldi munkavállalás mellett a 35 és 50 év közötti korosztályból.

A képet árnyalja, hogy a 419 doktorból csak 321 volt magyar állampolgár, a többiek - svéd, iráni, izraeli, nigériai orvosok - vélhetően nálunk jártak egyetemre. A szakdolgozóknál viszont a többség, a 359-ből 337 magyar állampolgár.

A célországok közül az orvosok továbbra is toronymagasan Nagy-Britanniát, Németországot és Svédországot részesítik előnyben. A szakdolgozóknál is hasonló a helyzet, csak nekik Svédország helyett Írország kínál több munkalehetőséget - olvasható a cikkben.