Az előzetes becslések szerint a korábbi szakemberek negyede igazolhatott át más területekre a koronavírus okozta válság idején. Idén még elbírnak a jelenlegi idegenforgalommal, jövőre azonban óriási szakemberhiány lehet - írja az Infostart.hu a Magyar Idegenvezetők Egyesületének becslésére hivatkozva.

A pandémiát megelőzően a végzettséggel rendelkezők harmada, 4000-4500 idegenvezető dolgozott Magyarországon. A járvány idején az ágazat nem kapott támogatást, volt, aki takarítóként, vagy éppen futárként, a szerencsésebbek nyelvtanárként vagy informatikusként helyezkedtek el – mondta el Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Most készítenek egy felmérést a pontos adatokért, de úgy sejtik, hogy az akkor aktív idegenvezetők negyede már nem idegenvezetőként dolgozik.

Jelenleg inkább egyéni utazók vagy kisebb társaságok jönnek Magyarországra. A hajós utakat leszámítvaa több hónapos szervezést igénylő, nagy létszámú csoportos utak még váratnak magukra, viszont valószínű, hogy jövőre beindul a turizmus – fogalmazott.

Budapesten viszont soha nem volt ilyen bonyolult a helyzet

– tette hozzá az elnök.

Sok kiemelt helyszínt alig vagy egyáltalán nem lehet turistabuszokkal megközelíteni, az alternatívaként ajánlott tömegközlekedés azonban a 70 év feletti turistáknak nem megoldás, pedig ők adják a vendégek több mint felét. Emellett kezdeményezték azt is, hogy más európai városokhoz hasonlóan Budapesten is csak helyi idegenvezetők dolgozhassanak a kiemelt övezetekben, többek között a világörökségi helyszíneken, de egyelőre nem jutottak előre a döntéshozókkal - írja az Infostart.