Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az őszi árpa legkorábbi fajtáinak betakarítása a napokban elkezdődött, de a terméseredmények nem túl biztatóak. Átlagban 3-4, esetleg 5 tonna termést takarítanak be egy hektárról a gazdák, ami a tavalyi szinttől és az idei várakozásoktól is elmarad - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A repce aratása két hét múlva a legtöbb területen elindulhat, és az őszi búzát is korábban kezdik vágni a szokottnál. A terméseredmények a búzánál is bizonytalanok, az áprilisi hőhullám sokat ártott a növényeknek, a termés apróbb szemű a szokottnál, ennek következtében a súly is kisebb lesz.

A hozamkilátásokat a mostani csapadékos időjárás is nagyban befolyásolja: a repcéből kipereghet a szem, a búzában a gombás betegségek tehetnek kárt. A sok eső a betakarítást is drágíthatja, a gabonaszárítás költségei magasabbak lehetnek az átlagosnál - véli Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

A napraforgónak és a kukoricának ugyanakkor valóban aranyat ér a májusban és júniusban hullott szinte mindennapos eső, a szakember szerint nem kizárt, hogy a gazdák rekordtermést takarítanak be ebből a két növényből - írta a Magyar Idők.

A kép forrása: Pixabay.