Jelentős állami támogatás nélkül működésképtelen a szemétszállítási rendszer, mert a rezsicsökkentés miatt a lakossági árak nem fedezik a költségeket - tér vissza egyik örökzöld témájára a Magyar Nemzet Gémesi Györgyöt, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökét idézve. A kormány évről évre óriási összegeket tol a rendszerbe adóforintokból és uniós támogatásból.

A legutóbbi bejelentés szerint 2019-ig százmilliárd forintból fejlesztik a hulladékgazdálkodást, de Gémesi szerint háromszázmilliárdra lenne szükség ahhoz, hogy középtávon, azaz a következő öt évben működőképes maradjon a rendszer.

Szerinte a hiányzó pénzt részben a közterhek, az áfa és a hulladéklerakási illeték csökkentésével lehetne előteremteni. Emellett a milliárdos költségvetéssel működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t ( NHKV Zrt., avagy népszerű nevén: kukaholding) lehetne pórázra fogni. Ennek a cégnek kellene számláznia a szemétszállítás díját az ügyfeleknek, de képtelen megfelelően megoldani a feladatát - emlékeztet a napilap.

(A nyitókép forrása: Földi D. Attila, Napi Gazdaság)