Az MNB legfrissebb, augusztusi inflációs jelentése szerint idén 7,6, jövőre 4,5 százalékos ütem várható, szemben a korábban jelzett 7,3 és 3,6 százalékkal; a tavalyi 3,9 százalék után. Változott a maginflációs-prognózis, ami szerint a 2006-os 2,4 százalékos növekedést követően idén 5,7 százalék helyett 5,9, jövőre 3,4 százalék helyett 4,3 százalékra van kilátás. Az inflációs előrejelzés alappályáját határozott fölfelé irányuló kockázatok mellett tartja

érvényesnek az MNB. 2008-ban a költségoldali inflációs nyomás - így az inflációs várakozások, a mezőgazdasági árak és az olajárak felől érkező hatások - jelentős mértékben a magasabb infláció irányában torzítja a várható kimenetek eloszlását.

A 2009-es inflációs előrejelzést viszont 2,4 százalékra csökkentette a jegybank. (A részletes táblázatot mellékeltük - forrás: MNB)

Fékez a gazdaság


Miközben az infláció a korábban vártnál is jobban gyorsul, a gazdaság erőteljesebben fékezhet. A tavalyi 4,0 százalékos GDP-növekedés után már a korábban várt 2,5 százalékot sem látja teljesíthetőnek az idén az MNB, immár 2,0 százalékot tart valószínűnek. Ez 2008-ra 2,7, 2009-re 3,4 százalékra gyorsulhat.

A jelentés szerint az elemzői várakozásokat alulmúló második negyedéves GDP-dinamika (a 2,4-2,5 százalékos prognózisok helyett csupán 1,4 százalékos növekedés) a fiskális egyensúlyjavító intézkedések belföldi keresletet mérséklő hatásai mellett vélhetően jelentős egyszeri hatások is negatívan befolyásolták. Ez utóbbiak közül a mezőgazdaság teljesítményét érdemes kiemelni, amely a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt érdemi visszaesést mutathat. Ugyanakkor az építőipari termelés idei évben is folytatódó visszaesése, amellett hogy megkérdőjelezi a beruházásoknál az első negyedévben érzékelt fordulópont tartósságát, a hosszabb távú növekedési kilátásokat is negatívan érinti.

A növekedés húzóágazata változatlanul a kedvező nemzetközi konjunktúra által támogatott feldolgozóipar, amely az exportértékesítések dinamikus bővülésén és a belföldi kereslet egyidejű mérséklődésén keresztül a nettó export oldaláról továbbra is historikusan erős növekedési hozzájárulást biztosít. A lakosság fogyasztási kiadásai az első negyedévi növekedést követően a második negyedévben már vélhetően csökkenést mutatnak.

Külső konjunktúra


Bár a németországi áfa-emelések átmeneti keresletvisszahúzó hatása miatt nem gyorsult az eurózóna gazdasági növekedése, az üzletiklíma-indexek változatlanul historikusan erős konjunkturális helyzetre utalnak.

A nemzetközi konjunktúra tetőződésére utalnak a második negyedéves növekedési adatok is, amelyek a várakozásoknál alacsonyabb dinamikát mutattak az euróövezet egészében. Az európai növekedésben az elmúlt negyedévben tapasztalt lassulás tartósságát az ipari termelésben tapasztalt - magyar export szektor szempontjából relevánsabb - folyamatok egyelőre nem támasztják alá, ami kivitelre termelő hazai vállalatok esetében továbbra is kedvező konjunkturális kilátásokat eredményez.

A külső konjunktúra gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatását korlátozhatja ugyanakkor, hogy a magyar export dinamikája elmaradt a külső keresletétől, ami részben kapacitásproblémákkal is magyarázható.


Fizmérleg


A folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya 5,8 százalékról 4,7 százalékra csökkenhet, ám itt felfelé mutató kockázatokat lát az MNB csakúgy, mint a külső finanszírozási igény 3,3 százalékra várt értéke esetében.


Jövedelmek, fogyasztás


A versenyszféra bruttó átlagkeresetét tekintve érdekes módon maradt változatlan az MNB 8,6 százalékos emelkedést valószínűsítő prognózisa. A dokumentum megjegyzi, hogy bár az éves növekedésre vonatkozó jegybanki várakozás a vártnál magasabb tényadatok fényében emelkedett, a tendenciákat jobban megragadó, az MNB által becsült, fehéredéssel korrigált bérindex 2007-ben összességében megfelel a májusban felvázolt pályának.

A reáljövedelmek csökkenésének fogyasztásszűkítő hatása a vártnál később jelentkezett, hiszen az első negyedévben még némi növekedést jelzett a statisztika (ezt a háztartások a megtakarítások visszafogásával, valamint hitelfelvétellel finanszírozták), ugyanakkor - a májusig rendelkezésre álló adatok szerint - folytatódott a kiskereskedelmi áruforgalom tavalyi év második negyedévétől széles körben tapasztalt visszaesése is.