A soproni érzéketlen arra, hogy a helyi szőlészek és borászok évek óta súlyos gondokkal küszködnek - mondta a lapnak Farkas Lajos, a Sopron Fertőmenti Hegyközség elnöke.

Az elmúlt évben például a szőlő kilóját mindössze 50-60 forintért, az önköltség feléért tudták csak eladni. Ezenkívül váratlanul érte őket a csökkenő borfogyasztás, a meredeken fölfelé ívelő termelési költség, és a közben felhalmozódott jelentős készlet is. Éppen ezért érte őket rosszul, hogy az önkormányzat az ingatlanadód 1100 forintra emelte négyzetméterenként. A tagságot már kezdetben is bosszantotta az építményadó, amit egymás közt csak pinceadónak nevezünk, mert a borásznak ugyanakkora területen jóval kisebb a haszna, mint annak, aki például a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, vagy a szolgáltatóiparban vállalkozó. A bortermelők a nyereségükhöz képest túl sok ingatlanadót fizetnek, mivel rendkívül nagy a helyigényük - tette hozzá Farkas Lajos.

A fokozódó feszültségek miatt tavaly az állam is kénytelen volt beavatkozni azzal, hogy engedélyezte a zöldszüretet, amire Soproni történelmi borvidéken még soha nem volt példa. Az 1330 hektáros termőterületből 230 hektáron éltek ezzel a lehetőséggel a gazdák, és kiderült, hogy a huszonkét magyarországi borvidék közül a zöldelő fürtök eltávolítására beadott soproni pályázatok aránya igen magas.

Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának új elnöke szerint az egykoron kiemelkedő jelentőségű szőlőtermő területen, a Virágvölgyben, traktorok helyett, egyre több a családi ház, és mára a külterületi ingatlanoknak körülbelül az egyharmadát belterületbe vonták, és a folyamatot aligha lehet megállítani.

A borászcsaládok gyerekei is egyre kevésbé hajlandók továbbvinni az üzletet a nehéz körülmények között, a borvidék zsugorodik.

Ellenben a sokáig lesajnált osztrák termelők rengeteget fejlődtek, Ausztriában ma már nem sopronit, hanem saját nedűt isznak

- mondta Molnár Ákos.

A Sopron Fertőmenti Hegyközség ezernégyszáz tagja azt szeretné elérni, hogy a borászok ingatlanadóját arányosan, de legalább a felére csökkentsék.