A félvezető chipek gyártása világszerte gondot okoz, a problémák pedig a Szlovákiában tevékenykedő autógyárakat sem kerülték el. A Nyitra mellett működő Jaguar-Land Rover autógyár vállalati kapcsolatokért felelős vezetője, Miroslava Remenárová hétfőn jelentette be, hogy a kialakult helyzet eredményeként a gyár egyes modellekhez igazította a gyártási terveket, ezért május 27-étől június 4-ig, azaz kilenc napra kénytelenek leállni a gyártósorok - olvasható a portálon.

A nagyszombati Stellantis Slovakia autógyár is leállásra kényszerült. A francia konszern üzemében hétfőn kellett volna újraindulnia a gyártásnak, ám kiderült, leghamarabb csütörtökön tudják csak folytatni a munkát. A társaság a honlapján úgy tájékoztatott, hogy csupán néhány részlegen fognak újra dolgozni. A leállás az adminisztratív munkaerőre is vonatkozik, és csak azok az alkalmazottak lesznek jelen, akiket feletteseik erre megkérnek.

A chiphiány a legnagyobb szlovákiai autógyártót, a pozsonyi Volkswagent sem kerülte el, amely májusban két és fél hétre leállította kulcsfontosságú SUV modelljeinek gyártását. A futószalagról csak múlt héten gördültek le ismét az új autók. A német autóóriásnál nemcsak a félvezetők hiányára panaszkodnak, hanem nehezményezik, hogy az Igor Matovič kormánya által tavaly beígért beruházásösztönző csomagból egyelőre nem részesültek. Igor Matovič 2020 júliusában még miniszterelnökként több konkrétumot ígért a Volkswagennek azért cserébe, hogy Pozsonyba hozza a VW Passat és a Škoda Superb modellek gyártását.

Kétezer bérlakásról volt szó, a dolgozók állami pénzen való utaztatásáról, oktatási intézmény létesítéséről, melyben az autóipar dolgozóit képezték volna ki. Sebastian Krapoth, az autógyár elnökségi tagja közölte, hogy szeretnék intenzívebbé tenni a szlovák kormánnyal folytatott viszonyt, mivel elvárják a kabinet ígéreteinek betartását.