Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első nehéz időszak 2020-ban kezdődött, az akkori bezárások, korlátozások, a járvány tetőzése utáni lassú nyitás megmutatta, hogy ezek a válságos időszakok komoly problémát okozhatnak a sörfőzdék számára- mondta el megkeresésünkre a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete vezetője. Gyenge Zsolt úgy látja, ez a mostani időszak azonban minden eddiginél nagyobb válságot okozhat ebben a szektorban.

Elszabadult energiaárak, infláció, szünetet hirdető vendéglátóhelyek

Az első nagy pánik tavaly ősszel tört ki, amikor minden sörfőzde tulajdonosa a saját szemével látta a gáz és áramszámlák összegének egekbe emelkedését. Számos cég esetében ez hétszeres vagy éppen tízszeres emelkedést jelentett. Mindezek mellett 40-50 százalékos infláció sújtja az alapanyagok árait, a foglalkoztatottság költségei sem csökkentek azóta –sorolja a komoly veszélyhelyzetet előidéző tényeket az érdekképviselet elnöke.

Ez a helyzet azonban nem egyedi, az év elejére számos vendéglátóhely is a bezárást, vagy a tevékenység szüneteltetését fontolgatja. Márpedig ezek a helyek jelentik a sörfőzdék értékesítési piacát. Ha ők bezárnak, a kör bezárul

– állítja Gyenge Zsolt, aki saját vállalkozásán keresztül érzi a mindennapok nehézségeit. Mint mondja, az ő megrendelői között is van olyan, aki év elején nem azt sorolta, hogy melyik fajta sörből mennyit kér, hanem arra kérte őt, hogy a göngyöleget is szállítsa el, mert nem lesz több sörre szükség.

Csak az erős, tartalékokkal rendelkező vállalkozások élhetik túl ezt az időszakot

Gyenge Zsolt azt mondja, nem tudják pontosan, hogy hány ténylegesen működő kisüzemi sörfőzde működik ténylegesen Magyarországon. Az viszont tény, hogy nincsenek egyformán nehéz helyzetben ezek a vállalkozások, Kicsit könnyebb lehet azoknak, akiknek hosszú távú megállapodásuk van az energiaszolgáltatókkal.

Azok is jobb helyzetben vannak, akik korábban nyitottak az exportkereskedelem felé, vagy a több lábon állás stratégiáját követve a saját sörüket saját vendéglátóhelyeken értékesítik.

Az érdek-képviseleti elnöknek Fóton van kisüzemi sörfőzdéje. Azt mondja, 35 éves szakmai múlttal a nem a bezárásra, hanem a túlélésre készül.

Az előremenekülést választottuk. Tavaly ősszel, amíg még olcsóbb volt az energia, minden tartályunkat, minden hordónkat telefőztük sörrel. Ilyen indulókészlettel még sohasem rendelkeztünk. Amennyi napelemet csak lehetett, annyit tettünk a sörfőzdénk tetőjére. Igaz, sokba került, de tavasszal és nyáron jelentősen csökkentheti a vállalkozásunk üzemeltetési költségeit.

 – sorolta az általa választott stratégiát Gyenge Zsolt

Közben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesület törvénymódosítást is kezdeményezni fog. Szeretnék elérni, hogy a jövőben a hatóságok szigorúbban ellenőrizzék a sörfőzdék működését lehetővé tevő jogszabály betartását, hiszen csak a vendéglátóhelyek töredéke tartja be ezeket az előírásokat.