Hihetetlen különbséget jelent a vállalkozások számára, hogy lehetővé teszi-e a helyi gazdaság azt, hogy innovatív dolgokat hozzanak létre, vagy sem - mondta Soros György, a Portfolio.hu és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerdai konferenciáján, ahol Mel Horwitch-al, a CEU Business School dékánjával beszélgetett. Az amerikai gazdaság ebből a szempontból nagyon jó terület, ami meg is magyarázza az ország sikerét.

Az eurózóna ugyanakkor komoly válságot él meg, aminek negatív kihatása van a vállalkozókra - fogalmazott Soros, aki szerint ez ugyanakkor a kelet-európai országokra kevésbé hat ki, példaként Lengyelországot és Csehországot hozta, melyek jól teljesítettek az utóbbi időben. A magyar helyzettel kapcsolatban annyit említett, hogy nem ismeri eléggé a körülményeket, hogy erről nyilatkozzon.

2014 kemény lesz

Ha elölről kellene kezdenie a pályafutását, mit csinálna most? - tette fel a kérdést, egy résztvevő a konferencián. Kétségeim vannak, hogy sikerülne ugyanazokat a sikereket elérni, mivel most már nehéznek találom a piaci fejlemények követését - mondta Soros, aki szerint, ha fiatalabb lenne, akkor lehet ez nem okozna problémát. Szerencsés voltam, mert a játékszabályok változásait jól tudtam követni - fogalmazott a szakember, majd hozzátette: jól tudta megjósolni a folyamatokat. Ez azonban véget ért, a pénzügyi válság hatása máig érződik, így az egész világ egyensúlytalanságát nem sikerült megoldani. Messze vagyunk az egyensúlytól. Történelmi léptékű változások zajlanak, felgyorsult üzemmódban, így 2014 egy kemény év lesz - vélte Soros.

Előbb veszek, utána vizsgálódom

Sokkal nehezebb ma sikert elérni Magyarországról, mint az Egyesült Államokból - vélte Soros, aki szerint ez alapvetően finanszírozási kérdés. A kockázati tőke társaságok az USA-ban is kemény alkukat kötnek a kezdő vállalkozásokkal, de a szakember szerint a siker titka a menedzsment képességben van, amiben pedig jobban állnak a tengerentúli cégek. Bár egy innovatív cég fejlődése során előfordul, hogy a vezetőség többször váltja egymást, egy jó menedzsment alapvető szükség a siker érdekében.

Időnként befektettem kezdő cégekbe, de ezen a téren az eredménymutatóm nem olyan jó, mert én nagyon impulzív vagyok - mondta Soros, aki szerint hajlamos arra, hogy gyors döntéseket hozzon. Ez, a gyorsan változó piacon lehet előny, hiszen könnyű azt mondani, hogy jónak tűnik ez a cég, itt van pár millió, csináljátok a dolgotokat. Én először befektetek és utána vizsgálódok, egy kockázati tőkebefektető pedig pont fordítva csinálja. Ennek megfelelően az átvilágításokban nem mozgok otthonosan, ezért előfordult, hogy úgymond takarítani kellett utánam a kevésbé sikeres befektetéseim után - emelte ki Soros. Most már van egy csapatom, amely több milliárd befektetett magántőkét fektetett különböző cégekben, de ez már nem tőlem függ.

Az egyensúlyt kell megtalálni

A kormányok más elvek alapján működnek, mint a vállalkozások, még ha vannak is hasonlóságok - mondta Soros, aki szerint a különbség a sikeres és sikertelen társadalmak között lehet az is, hogy milyen fékeket használnak, azaz mennyi szabadságot kap egy vállalkozás.

Külföldön, vagy itthon tanuljon a diák?

A múltban sok ösztöndíjat adtunk ki és a jó, hogy egykoron lehetővé tettem fiataloknak, hogy külföldön tanuljanak - mondta Soros, aki szerint ennek megvolt a helye a maga idejében, ma már azonban nem foglalkozik ezzel. Ugyanakkor Ázsiában több helyen fut hasonló programja az alapítványomnak, például a diktatúra alatt néhány ezer burmainak lehetősége volt külföldön tanulni. Az ottani rendszerváltás után, most ezek az emberek iránt óriási az igény - úgy érzem, ezzel komolyan hozzá tudtunk járulni az ország fejlődéséhez.

A cégeket és a társadalmat irányítani, kontrollálni kell Soros szerint, de nem mindegy, milyen mértékben - a túlzott például könnyen visszaüthet. A világnak ebben a csücskében a közelmúltig a Szovjetunió hatalma volt a jellemző, az ezután következő szabadpiac így instabil.

A nyugati társadalom alapja, hogy az emberi értelem és így a társadalmi felépítés ilyen, vagy olyan módon alapvetően tökéletlen - vélte Soros, aki szerint ezért is fontos a kritikus gondolkodás. A szabályozás természeténél fogva egy lépéssel le van maradva a valóságtól, és azt is meg kell említeni, hogy a politikai érdekeknek is fontos szerepe van abban, hogy milyen szabályozást vezetnek be - nagyobb, mint például a közérdeknek. Félre ne értsenek, a szabályozásra mindenképpen szükség van - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, hogy arra is figyelni kell, semmiképpen sem szabad túlzásba esni.