A KSH pénteki közlése szerint Magyarország hazai összterméke az első negyedévben - naptárhatás kiszűrésével - 1,2 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához viszonyítva, és ugyanennyivel a tavalyi negyedik negyedévhez képest is, szezonálisan is korrigálva. A május közepi első becslés 1,3 százalékos visszaesést valószínűsített.

Pénteki értékelésükben a Goldman Sachs bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői közölték, hogy 2012-re szóló átlagos magyarországi GDP-előrejelzésüket 1,5 százalékos visszaesésre módosítják. A cég eddig 0,5 százalékos idei egész évi GDP-mínusszal számolt a magyar gazdaságban.

A GS londoni közgazdászai szerint a KSH pénteki második GDP-becslése igazolta a magyar gazdaság "meglepően nagy" negyedéves összevetésű teljesítménycsökkenését.

A cég elemzői szerint új, rontott GDP-előrejelzésük azt jelenti, hogy a magyar gazdaság várhatóan növekedési potenciálszintje alatt teljesít az év hátralévő részében.

A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított GDP-növekedési potenciál és a tényleges GDP-növekedés különbségét méri negatív vagy pozitív irányban. A pozitív kibocsátási rést elemzők általában inflációveszélyesnek tartják, a negatív kibocsátási rés kialakulása erőteljes dezinflációs tényező.

Nem lesz lazítás egyhamar

A GS elemzői közölték azt is, hogy az általuk végrehajtott negatív előrejelzési felülvizsgálat ellenére sem várnak egyhamar MNB-kamatcsökkentést, sőt látnak lehetőséget kamatemelésre a magyar jegybank részéről, ha ezt a forint védelme és tőkemenekítés kockázatának csökkentése szükségessé tenné.

A ház londoni szakértői mindazonáltal elismerték, hogy e feltételes kamatemelési prognózisuk ellen szól, hogy Magyarország továbbra is komolyabb gondok nélkül tudja magát finanszírozni, annak ellenére, hogy késnek a tárgyalások az új IMF/EU-megállapodásról, és az euróövezet kilátásai is bizonytalanabbá váltak.

A Goldman Sachs elemzőinek előrejelzése szerint az MNB-nek mindenesetre csak az új IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló megállapodás után lesz módja kamatcsökkentésre, akkor is korlátozott ütemben.

Lefelé módosítgatnak

Más nagy londoni házak már az idei első negyedévi magyar GDP-adatról szóló első KSH-becslés után lefelé módosították a magyar gazdaság idei teljesítményére adott prognózisukat. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői az első adatközlés utáni helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó "komoly negatív meglepetésből" az következik, hogy az idén a magyar hazai össztermék várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik. A ház addig stagnálást valószínűsített a magyar gazdaságban 2012 egészére.

A citybeli elemzői közösségben most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az évet recesszióban tölti. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai jelenleg érvényes előrejelzésükben 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsítenek a magyar gazdaságban az év egészére.

Legutóbbi, idei második átfogó térségi előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy - a tevékenységi területéhez tartozó több más közép-kelet-európai országhoz hasonlóan - Magyarországon is egész évi recesszióval számol 2012-ben. A bank 1,0 százalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósolt új prognózisában; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.