Újabb 10 milliárd eurót (több mint 4000 milliárd forint) fordít válságkezelésre a spanyol kormány – jelentette be kedden Pedro Sanchez miniszterelnök (képünkön). Madrid eddig már több mint 45 milliárd eurót (18 ezer milliárd forint) különített el 2022-ben a megugró energiaárak és az elszálló infláció okozta krízisre.

A legújabb csomagból 200 euró (80 ezer forint) egyszeri támogatás jár annak a 4,2 millió spanyol háztartásnak, akik legfeljebb évi 27 ezer euró (11 millió forint) jövedelemmel rendelkeznek. Emellett a madridi kormány meghosszabbítja az energiaköltségekre bevezetett adócsökkentést 2023. első felére.

Spanyolországban jelenleg 6,7 százalék az infláció, ez a legalacsonyabb érték a 27 uniós tagállam közül. Az infláció a dél-európai országban már csökkent novemberben az előző hónaphoz képest, mivel novemberben 22,4 százalékkal mérséklődött a villamosenergia ára 2021 novemberéhez képest. Továbbra is nehézséget okoz ugyanakkor a háztartásoknak az élelmiszerek drágulása. Az élelmiszerek éves alapon októberben és novemberben is több mint 15 százalékkal drágultak – írja az Euronews.

A mostani bejelentés az élelmiszerárak emelkedését fékezheti, az alapvető termékek áfája a jelenlegi négy százalékról nulla százalékra csökken. A spanyolok áfamentesen vásárolhatnak

  • kenyeret
  • sajtot, 
  • tejet, 
  • gyümölcs- és zöldségféléket, 
  • valamint egyes gabonaféléket. 

Az étolaj és a tésztafélék forgalmi adóját 10 százalékról 5 százalékra mérsékli a kormány.

Sanchez emellett bejelentette, hogy egy évvel meghosszabbítja a vonattal ingázók támogatását és korlátozza a bérleti díjak emelését.

A fuvarozási ágazat kivételével azonban megszűnik a benzin árplafonja.

Pedro Sanchez szerint az eddig nyújtott támogatások hozzájárultak ahhoz, hogy Spanyolország erőteljes, több mint 5 százalékos gazdasági növekedést tudjon felmutatni idén, amely meghaladja a kormány korábbi 4,4 százalékos előrejelzését.