Az idei késést a tavaszi fagyok okozták, a szedés kezdete másfél héttel későbbre tolódott a rendkívüli időjárás miatt. Máskor a spárgaszezon április elején elkezdődik. A betakarítást rendszerint nehezíti a munkaerőhiány, bár a külföldiek foglalkoztatási adminisztrációja egyszerűsödött.

A NAK közleménye szerint  a spárga a tavasz egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Magyarországon az üzemi termőterület 1420 hektár, az éves termésmennyiség 5000 tonna körüli. Az ültetvények 60 százaléka Bács-Kiskun megyében, 30 százaléka Csongrád megyében van, de kisebbek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is találhatók. A magyar spárga belföldi fogyasztási volumene évek óta nő, igaz, az évi negyed kilogrammos fejenkénti átlag azért még elég alacsonynak számír Európában. Németországban ez a mutató pélldául meghaladja az 1,7 kilogrammot.

A magyarországi termesztésű spárga jelentős része ebből eredően nem is marad Magyarországon, a termés nagy részét Európa más államaiban értékesítik. Bár tavaly az idegenforgalom leállása érezhető kiesést okozott a megrendelésekben, a magyar spárga - a kereskedelmi láncok közvetítésével – így is vevőre talált.