A hazai spárgatermelés 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonnára nőtt tavaly a 2020-as évhez képest. Idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra emelkedett 2021-ben az előző évihez viszonyítva  - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentéséből.

A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói:

  1. Németország (1,09 ezer tonna),
  2. Svájc (537 tonna), 
  3. Svédország (245 tonna),
  4. és Finnország (221 tonna)

A Budapesti Nagybani Piacon a magyar spárgát kilogrammonként átlagosan 2200 forintos termelői áron értékesítetik. A fehér és a zöld spárgát egyaránt 12 százalékkal magasabb áron, mint a tavalyi időszakban.

Az Európai Unió spárgatermelése egyébként több 315 ezer tonna volt 2021-ben, amelynek mintegy 40 százalékát Németország adta, majd Spanyolország következett a sorban az Eurostat adatai szerint.

Németországban egyébként a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az Eurostat adatai szerint Spanyolország 15 százalékkal 27,2 ezer tonnára, Hollandia 15 százalékkal 16,7 ezer tonnára, Olaszország 30 százalékkal 9,6 ezer tonnára növelte szállításait a közösség belső piacára 2021-ben az előző évihez képest. Emellett a közösség 38 százalékkal több, 32,3 ezer tonna spárgát vásárolt harmadik országoktól, elsősorban Peruból.