Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Mfor.hu összesítette, hogy a szinte napra pontosan egy éve kezdődött koronavírus-járvány, valamint gazdasági válság idején, hogyan költekezett a kormány. A 2020. március 20. és 2021. március 19. közötti időszakban  összesen 288,6 milliárd forintot csoportosított át rendeleti úton sporttal összefüggő célokra az Orbán Viktor-féle vezetés, ami közel 40 milliárddal több annál, amennyit 2021-ben a kormány lakásépítési támogatásokra betervezett a költségvetésbe (ez a tétel 249 milliárd).

A sport után nagy nyertesek még az egyházak: az "egyházi célú központi költségvetési hozzájárulás" előirányzat címszóra összesen 153,6 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Az idézett jogcímen belül főként az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások, az egyéb felhalmozási célú kiadások volt a leginkább kedvezményezett előirányzat.

A járvány alatt legnagyobb terhet cipelő egészségügy, a gyógyító-megelőző ellátás 60,7 milliárd forintnyi átirányítást kapott a portál szerint. A tétel töredéke az ezermilliárd feletti alapköltségvetésnek. A kicsi ráfordítást árnyalja, hogy tavaly az eszközbeszerzéseket - például a 16 ezer darabos, azóta nagyrészt eladásra szánt 300 milliárd forintos lélegeztetőgép-beszerzések - költségvetési vonzatát nem az ellátórendszerbe irányította a kormány.

A költségvetési átcsoportosításoknak rendre három előirányzat szolgál forrásul az Mfor.hu szerint:

  • az eredetileg a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alap,
  • a rendkívüli kormányzati tartalék,
  • valamint a Központi Maradványelszámolási Alap.

Egy tételt cáfol a PM

Az mfor.hu valótlanul állította, hogy a kormány a járvány ideje alatt összesen 60,7 milliárd forintot csoportosított át egészségügyre. Tavaly ugyanis a Járvány elleni védekezési alapból és a gazdaságvédelmi célú keretekből összesen 1127 milliárd forint plusz forrást csoportosított át a kormány az egészségügy számára a költségvetési törvényben tervezetten felül - közölte a cikk megjelenése után egy nappal a Pénzügyminisztérium.

A tárca adatai szerint járvány elleni alapból teljesített 1027 milliárdos kiadás biztosította az egészségügyi célú eszközbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések (így a kiskunhalasi járványkórház felállítása) mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatását is. Gazdaságfejlesztési forrásokból a hazai egészségipar támogatása, az ellátásbiztonság növelése érdekében 2020-ban 100 milliárd forintot különített el a kormány. Ezzel a múlt évben az egészségügyi kiadások összértéke megközelítette a 3000 milliárd forintot - írta a tárca.