Ez 16(!) százalékos növekedést jelent éves összevetésben, amelynek köszönhetően az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg Magyarország az előző évi 23. után - olvasható a portálon.

A kimutatott 16 százalékos növekedés az adóváltozások tükrében jelentősnek nevezhető, és arra enged következtetni, hogy a jogszabályi változások által elért megtakarításon felül is jócskán növekedtek a fizetések. 2017 szeptemberétől lépett életbe a fideszes Tiba István javaslata, miszerint a sportvállalkozás mentesüljön a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól.

A kormány emellett megnövelte az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás felső határát, 250 millió forint éves juttatás helyett már 500 millióig lehet ezt választani.

A változásoknak köszönhetően

az átlagos focistafizetés havi bruttó 3,3 millió forint volt tavaly előtt.

Miközben a magyarországi átlagos bérszínvonalat tekintve gyakori kritika annak lemaradása az uniós és régiós viszonyokhoz képest, a focisták fizetését sikerült néhány év alatt felzárkóztatni. A focisták átlagos fizetéseit nézve a régió középmezőnyében szerepel ma már a magyar elsőosztály.

Az mfor.hu értékelése szerint önmagában azzal a ténnyel, hogy a fizetések régiós szintre kerültek, még semmi gond nincsen. A nagyobb probléma, hogy mindez nem piaci alapokon nyugvó működésnek köszönhető.