A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest2032 nevű, nyolctagú testület létrehozásáról. Ennek a bizottságnak az a feladata, hogy felmérje, milyen esélyei vannak a magyar fővárosnak a 2032-es nyári olimpia rendezési jogának megszerzésére, adottak-e a feltételek a jelentkezés benyújtásához - írja a népszava annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, az ausztráliai Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es rendezés iránt érdeklődő városok közül.

A NOB ezt azzal indokolta, hogy így kíván segíteni a többi érdeklődőnek abban, ne költsenek el fölöslegesen eurómilliókat a pályázat előkészítésére. (A 2024-es meghiúsult budapesti olimpiai kandidálásra 16 milliárd forint közpénz ment el.) Európából Isztambul, Szentpétervár és Németországból Észak-Rajna-Vesztfália tartománya jelezte érdeklődését a 2032-es játékok iránt. A németek bejelentették, hogy amennyiben a NOB Brisbane-t támogatja, úgy ők elkezdik előkészíteni a pályázatukat a 2036-os olimpiára.

Észak- és Dél Korea szintén bejelentette, hogy közösen szeretne nyári olimpiát rendezni. A két ázsiai ország 2032-re tervezte a kandidálást, ám ha biztosan az ausztráloké a 2032-es olimpia és a koreaiak fenntartják rendezési szándékukat és megfelelnek a NOB feltételeinek, akkor minden bizonnyal megvan a 2036-os házigazda is. Budapest elkezdheti előkészíteni a 2040-es pályázatot.

Ennek fontos része lehet a sokkal korábbra álmodott nyári játékokra épült, addigra 18-20 éves létesítmények felújítása vagy a közel két évtized alatt minden bizonnyal megváltozó követelményekhez igazodó új arénák építése. Persze, ha az említett török, német vagy orosz pályázó elviszi a 2040-es olimpiát, akkor a következőt biztosan Amerikai kapja, azt azt követőt Ázsia, de a 2052-es játékok megrendezésére még lehet esély. Kérdés, hogy az akkor élő magyarok mit akarnak majd.