A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Nem ért minket meglepetésként a második negyedéves GDP-adat, és nem is számítunk rá, hogy a hivatalosan is recesszióban lévő magyar gazdaság az év hátralévő részében ki tudna lábalni innen, mivel saját tehetetlensége viszi előre − mondta a Napi Gazdaságnak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Ez éves szinten is recessziót jelent, aminek következményeit, költségvetésre, munkaerőpiacra, jövedelmekre gyakorolt hatását mindenképp figyelembe kell majd venni. Annyiban szerencsés az adatközlés ideje, hogy ez a szám kijózanító hatással kell legyen a ma kezdődő parlamenti ülésszakban minden döntéshozó számára, ha az adótörvények, a költségvetés, a jövedelemszabályozás tervezésére kerül sor − vélte Dávid. Szerinte a következő időszakban nagyon nagy önmérsékletre, szerénységre és józanságra lesz szükség ahhoz, hogy egy hideg fejjel, szakszerűen, hatástanulmányokkal megalapozott, reális 2013-as pályát fel lehessen rajzolni.

Szerényebb kommunikáció mellett, a realitások figyelembevételével le kell ülni az IMF-fel tárgyalni, és miközben folyamatosan demonstráljuk a megállapodási készségünket, meg kell kötni az egyezséget − hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy a VOSZ erre ösztönzi majd a kormányt. Álláspontjuk szerint így legalább a visszaesés mértékét mérsékelni lehet, és megtalálható az a pont, ahonnan már nincs lejjebb. Bizonytalan talajról nem lehet elrugaszkodni − mondja Dávid Ferenc. Ha a megállapodást sikerként kommunikálják, az lélektanilag is ösztönző lehet a vállalkozásoknak, mert jogbiztonságot, hitelt, bizalmat és kiszámíthatóságot hozna a gazdasági szereplőknek.

Stabil, egyértelmű irányvonalú gazdaságpolitikát szeretne a Magyar Iparszövetség által képviselt kis- és középvállalkozói kör is, továbbá azt, hogy a kormány hagyjon fel a naponta változó, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal − mondta lapunknak Vadász György, a szervezet elnöke. A likviditási problémák által agyonnyomott magyar gazdaságnak létszükséglete az IMF-megállapodás, illetve a vállalati hitelezés megindulása, a kormány által a kkv-szektornak ígért ösztönző csomag. A német gazdasági lassulás nem sok jót jelez 2012 utolsó hónapjaira a magyar cégeknek, márpedig pár tized százalékosnál jóval nagyobb magyar növekedés kellene ahhoz, hogy a gazdaság fehéredni tudjon, illetve hogy a kedvezőtlen foglalkoztatási szerkezet megváltozzon.