A magyar kormány – a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében – augusztusban 184 millió liter dízelolajat szabadított fel az ország stratégiai tartalékaiból.

A felszabadított készlet a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig együttesen a 24 százaléka - mondta az államtitkár.

A hatályos szabályozás értelmében a készlet visszapótlásáról 2023. április 1-ig kell gondoskodni, ezért a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) pályázatot hirdetett, így még idén megvalósulhat 47,8 millió liter gázolaj beszerzése. A felszabadított készlet fennmaradó részét további pályázatok nyomán töltik majd vissza.

A magyar benzinkutakon folyamatosan biztosított az ellátás, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában - olvasható a TIM közleményében.

Korábban Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója arról beszélt a Népszavának, hogy a jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár hiány is kialakulhat a gázolajból. Sok ipari fogyasztó ugyanis elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de – még piaci áron is – olcsóbb dízelre.