A Nobel-díjas közgazdász a válsághoz vezető út okai között megemlítette az inflációs célkövetés hibás elgondolását, miszerint a gazdasági növekedéshez alacsony pénzromlási ütem kell. Stiglitz megjegyezte, hogy nincs olyan gazdasági elmélet, amely ezt így kimondaná vagy egyértelműen bizonyítaná.  

Emellett megemlítette azt a téves elképzelést, amelyet Soros György is sokszor emleget, miszerint a piacok megfelelően és önkorrekciós módon működnek. A válság előtt kialakult buborékok kezelésével kapcsolatban pedig - egyebek mellett megemlítette azt a szerinte tévesnek vallott indokot, miszerint nem volt megfelelő eszköz annak kezelésére.

Az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézete (New Economic Thinking - INET) által rendezett konferencia egy jelenleg is folyó rendezvénysorozat része, amely fórumot biztosít Európa, Ázsia és az Egyesült Államok vezető gazdasági és pénzügyi gondolkodói számára a jelenlegi gazdasági válságot okozó hibák és a továbblépés lehetőségeinek megvitatására.

Az  INET megalapítását 2009 októberében jeletette be Budapesten Soros György magyar származású amerikai üzletember, aki 10 év alatt 50 millió dollárral támogatja a kutatóközpontot. Az intézet az általánosan elterjedt elméletekkel szemben alternatív nézetek kidolgozásának ad helyet. Az INET tanácsadó testületében olyan Nobel-díjas közgazdászok kapnak helyet, mint George Akerlof, Sir James Mirrlees, A. Michael Spence és Joseph Stiglitz, de tagja John Shattuck, a CEU elnök-rektora is.