Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A haláleset előzménye az volt, hogy az egyik kórházban az ágykiürítések miatt a krónikus belgyógyászati osztályt felszámolták, és nem volt lehetőség rehabilitációs célból átvinni egy másik osztályra a beteget, ezért hazaküldték. A magatehetetlen és súlyos fájdalmakat átélő beteg ellátása így a lányára maradt. Sem a kórház, sem a kezelőorvos nem tájékoztatta a teendőkről. Segítségkérésére senki nem reagált.

A beteg állapota 2020. április 21-re annyira súlyos lett, hogy mentővel vissza kellett szállítani a kórházba, ahol egy nap múlva elhunyt.

Az eset miatt az elhunyt beteg lánya kérésére az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt az Emberi Jogok Európai Egyezményének 2. és 3. cikkében foglalt joga megsértése miatt indít eljárást a Magyar Helsinki Bizottság.

A strasbourgi bíróságnak abban a kérdésben kell majd állást foglalnia, hogy a súlyos beteg és magatehetetlen ember kórházi ellátásának megszüntetése és másfajta szakellátás biztosításának hiánya megsértette-e az elhunyt élethez, illetve az emberhez méltó bánásmódhoz való jogát. A kórházból elbocsátás tényét, a beteg állapotát és a halálesetet egészségügyi dokumentáció bizonyítja - írja közleményében a civil szervezet.

Kásler a Demokrata című lap online kiadásának adott interjújában május végén azt mondta, kizárólag az orvos saját szakmai és emberi felelőssége, akár van járvány, akár nincs, hogy kit küld haza és kit nem. A betegek kezeléséről a szakmai kollégium döntött és nem a tárca, a kollégiumok dolgoztak ki ajánlásokat, amelyek alapján az orvosok dönteni tudtak, kinek a kezelését lehet "átmenetileg elhalasztani".