Ungváry Krisztián 2007 májusában azt írta a lapban, hogy az akkori alkotmánybíró annak idején együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal. Kiss László ezért sajtópert és rágalmazási pert is kezdeményezett Ungváry és a lap ellen, s mindkettőt meg is nyerte. A történészt és a lapot összesen 3 millió forintra büntették a magyar bíróságok.

Az ügy Ungváry azon ÉS-ben megjelent cikkével kezdődött, melyben a történész kifejtette, hogy hogy Kiss László alkotmánybíró a pártállam idején a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Ezt a kijelentést aztán Ungváry több más nyilatkozatban is megerősítette. Kiss sikeresen perelte be Ungváryt és az ÉS-t rágalmazásért, ezt 2009 februárjában meg is állapította a magyar bíróság, amit 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság megerősített - írta az ügyről a Népszabadság Online.

Az ítélet kétmillió forint fizetésére kötelezte Ungváryt és az ÉS kiadóját, a történésznek még egymillió forintot kellett kifizetnie. Ungváry ekkor fordult a strasbourgi bírósághoz. Akkor közölte: nem nyugszik bele, hogy a bíróság tudományos kérdésekben döntsön, és figyelmeztetett, hogy ellehetetleníti a történetkutatást.

A strasbourgi bíróság most lényegében épp ezeknek az összegeknek a visszafizetésére kötelezte a magyar államot. 7000 eurót ítélt meg Ungváry Krisztiánnak, az Irodalom Kft.-nek pedig minden, a hazai döntés végrehajtása során felmerülő költséget. Nem vagyoni kár címen további 3000 eurót ítélt meg a bíróság az ÉS kiadójának, és 1800 eurót mindkét kérelmezőnek a perköltségek fedezésére.

A döntés még nem jogerős, hiszen a Kamara ítélete ellen 3 hónapon belül a Nagykamarához fordulhat bármelyik fél.

Ungváry Krisztián korábban úgy nyilatkozott, ha Strasbourgban nyer, a pénzt hasonló helyzetbe kerülő történészeknek ajánlja fel, vagy visszafizeti belőle az adományokat - írta a nol.hu.

 

QP | Quality Placement