Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eseményen a monetáris politikát és a pénzügyi rendszert érintő aktuális kérdésekről tárgyalnak Európa jegybanki vezetői, meghívott banki szakemberek.

Lámfalussy Sándor rámutatott arra, hogy minden jól működő gazdaság alapja a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi rendszerek instabilitása pedig súlyos gazdasági, majd később társadalmi válságot okozhat - mondta Matolcsy. Szavai szerint egyfajta "mágikus háromszög" működik Lámfalussy munkássága alapján a gazdaságban, a pénzügyi stabilitás kell ahhoz, hogy strukturális reformokat lehessen megvalósítani, ezek alapozzák meg a gazdasági növekedést, a munkahelyek teremtését.

Stabilitás-reformok-új munkahelyek

Az MNB-elnök két héttel ezelőtt részt vett az ázsiai befektetési fórumon, ahol meglehetősen pesszimista képet vázoltak fel a részt vevő szakemberek, gazdasági vezetők a világgazdaságról. A felszólalók szerint romlottak a globális pénzügyi közösség kilátásai, hiszen a globális gazdaság minden alappillére - az Egyesült Államok, az EU, Kína és Japán - gyengélkedik, így nincsenek motorok, amelyek hajtani tudnák a világ gazdaságát - mondta Matolcsy.

Eljött az idő, hogy megvitassuk Lámfalussy Sándor örökségét. A pénzügyi stabilitás minden siker, minden jól működő gazdaság mögött ott van, ez a ő fő öröksége. Szavai szerint először meg kell teremteni a gazdasági-pénzügyi stabilitást, amelynek támogatásával elindulhatnak a strukturális reformok. Ennek a kettőnek megléte alapozhatja meg a fenntartható gazdasági növekedést, amelynek egyik fő értékmérője az új munkahelyek teremtése - állapította meg az MNB elnöke.