Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI híradása szerint Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban bírálta a kormányt. Azt kérdezte: hogyan fordulhatott elő, hogy miután a Paks II-dokumentáció engedélyét elutasította a hatóság, a külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a Roszatom vezetőivel. A telephely földrengésbiztonságával kapcsolatban is aggodalmának adott hangot.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a hatóság hiánypótlást kért, de jogos igény, hogy még az építkezés megkezdése előtt kapjon választ a hatóság minden felmerülő kérdésre. A külügyminiszterrel napi konzultációban vannak ebben az ügyben és nem csak Szijjártó Péter, de ő maga is volt Oroszországban tárgyalni.

Kutatások szerint a telephely nem földrengésveszélyes - tette hozzá a miniszter.

Nem kapta meg a létesítési engedélyt Paks II.

Az utolsó pillanatban, 2021. szeptember 30-án este jelent meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közleménye, amely szerint az új atomerőmű építésére benyújtott dokumentumcsomag nem eléggé meggyőző ahhoz, hogy a hivatal megadja a zöld jelzést a beruházás elkezdéséhez - írta meg lapunk.

A létesítési engedélyt - ami a beruházási tevékenységek elindításához szükséges - az OAH 2020 július óta tartó vizsgálódás után nem adta meg az új atomerőművi blokk építésére. Annak ellenére nem, hogy szeptember 29-én új vezetőt neveztek ki a hivatal élére - a kormányzati bürokráciában hosszú évek óta felelős beosztásokat betöltő Kádár Andreát.