Részletesen beszámolt egy képviselői kérdésre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány által indított IMF-kampány költségeiről. A médiakampány célja az volt, hogy bemutassa a társadalom széles körének az IMF-EU-megállapodás állását és a tárgyalás sarkalatos pontjainak részleteit - állt a szerződésben, amit a kormany.hu-n tettek közzé. A kormány tavaly október-novemberben óriásplakátokon, újságokban és internetes felületeken jelentette meg hirdetéseit. Olyan egyszerű üzeneteket fogalmaztak meg, mint például, hogy "nemet" mondanak a nyugdíjak vagy a családi támogatások csökkentésére - mintha azok az IMF követelményei lennének egy esetleges hitel felvételének.

A kampány lebonyolítását a Miniszterelnökséggel már szerződésben lévő I.M.G. Inter Media Group Kft.-re bízták egy hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás nyomán. Az I.M.G. feladata volt - a közbeszerzési tájékoztató szerint - az állam és az IMF közötti megállapodás lakossági tájékoztató kampányának megvalósítása, a kampányhoz kapcsolódó médiavásárlási, kreatív tervezési és gyártási, valamint nyomdai kivitelezési feladatok elvégzése. A más kormányzati médiatendereken is sikeresen szereplő I.M.G. Patonai Péter többségi érdekeltségében áll, aki az első Orbán-kormány idején, 1998-2000-ban az MFB elnök-vezérigazgatója is volt.

Semjén most megjelent válaszából kiderül, hogy a kampány tervezése 19,6 millió forintba került, a kampányköltség további 59,8 millió forintot tett ki. A teljes kiadás 199,3 millió forint volt, vagyis a nagyobb részét vélhetően a médiafelületek vásárlása tette ki. Semjén szerint "a Magyar Állam és a Nemzetközi Valutalap közötti megállapodás lakossági tájékoztató kampány megvalósításnak részletei nyilvánosak, mindenki számára hozzáférhetőek, ahogyan a közbeszerzés is átlátható, jogszerű keretek között zajlott". A miniszterelnök-helyettes arra is emlékeztetett a válaszlevélben, hogy "a közpénzekkel való felelős gazdálkodás jegyében a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés jelentősen szigorította a közbeszerzésekről szóló törvényt, véget vetve a szocialista kormányok alatti tarthatatlan gyakorlatnak, melynek során milliárdokat tüntettek el a közbeszerzési rendszer kiskapuin keresztül" - olvasható a levélben.