A dohányzás szabályozására a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóira tekintettel volt szükség - írja D.A.S. JogSzerviz.

Bár a magánélethez való jog és az önrendelkezési jog keretein belül arról mindenki szabadon dönthet, hogy dohányzik-e, annak nyilvánvaló egészségkárosító hatásai ellenére, ezen tevékenysége nem sértheti környezetének jogait.

A jelenlegi szabályozás célja, hogy elsősorban a nyilvános dohányzás szabályozásával nyújtson védelmet a nemdohányzók, valamint az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylő személyek részére a passzív dohányzás káros hatásaival szemben.

A dohányfüst minden esetben mérgező, annak nincs biztonságos egészségügyi határértéke.

A közelmúltban az Alkotmánybíróságnak abban a kérdésben kellett állást foglalnia, hogy sértik-e a dohányzásra vonatkozó előírások az elektronikus cigarettát használók egészséghez fűződő jogát akkor, amikor úgy rendelkeznek, hogy az elektronikus cigaretta is csak a dohányzásra kijelölt helyeken használható.

Az Alkotmánybíróság egyértelműen úgy határozott, hogy nincs szó aránytalan korlátozásról. A testület döntése azt a szemléletmódot hangsúlyozza, hogy a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályozást az egészségtudatos szemléletmód elterjedésével kell elsődlegesen megvalósítani. A jogi szabályozás emiatt nem tesz kivételt az olyan termékekkel kapcsolatban, amelyek - adott esetben nem is bizonyítottan - enyhébb alternatívát nyújtanak a dohányzók részére.

Az Alkotmánybíróság nem kívánt abban a kérdésben állást foglalni, hogy az elektronikus cigaretta veszélyes-e akár aktív, akár passzív fogyasztók részére. (Meg fog szűnni a klasszikus cigarettaértékesítés.)

Ezzel szemben azt emelték ki, hogy tény, miszerint az elektronikus cigaretták megnyithatják az utat a nikotinfüggőség, így végső soron a hagyományos dohányfogyasztás előtt, mivel utánozzák és hétköznapivá teszik a dohányzás műveletét.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint az a körülmény, hogy az elektronikus cigarettát használók a hagyományos dohányosok közé vannak kényszerítve, nem sérti az egészséghez fűződő jogaikat, nem korlátozza őket aránytalanul, hiszen az egyedül a saját döntésük.