Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel az élelmiszerek drágulását mindenki mindennap érzékeli, az hozzájárul az inflációs várakozás erősödéséhez. Az inflációt kétszer szenvedjük meg: egyrészt a kereskedők az árstop betartása miatt más termékek árát emelik meg, amikor pedig végre felszabadítják a befagyasztott árakat, azok is az egekbe szállnak - mondta Surányi György közgazdász, volt MNB-elnök a HVG-nek.

Máshogy kellene támogatni a rászorulókat

Véleménye szerint a lakosság rászoruló része számára olyan támogatási formákat kellene találni, amelyek nem torzítják a piacgazdaság egészét, nem ássák alá a jogállamot, a tulajdon biztonságát – viszont célzottak. És nem is diszkriminatívak, mint például a támogatott üzemanyagárak, amelyeket csak magyar forgalmi engedély felmutatásával lehet érvényesíteni.

Az árstop nem alkalmas arra, hogy a gazdaság, a társadalom alkalmazkodjon a megváltozott árarányokhoz: spóroljon a benzinnel, mérsékelje a karbonszennyezést. Kedvezőbb lenne, ha az állam inkább havonta küldene egy-egy csekket a költségvetésből a rászorulóknak - véli Surányi György.

Nehéz ügy a magas  infláció

Bár nem látok a döntéshozók fejébe, nyilvánvaló, hogy igyekeznek leszorítani az államháztartás hiányát. Éppen ideje. A bejelentett program mennyiségileg jó, szerkezetében viszont verseny- és gazdaságellenes, ráadásul erőteljesen inflációs hatású - értékelt az MNB kétszeres elnöke.

A monetáris politikában, ha késve is, de tavaly decemberben végre kivezették a nem konvencionális eszközök javát, ám a hagyományos jegybanki eszközöknél változatlanul fennmaradtak a nagyon laza monetáris kondíciók. Ha itt nem lesz érdemi fordulat, és a jövedelempolitikában sem lesz javulás – például egy számjegyű bérnövekedés a versenyszektorban –, akkor tartósan magas inflációs pályán maradunk. Ma de facto 16 százalék az infláció, ebből 7-8 százalékot a hazai gazdaság-, a jövedelem- és a monetáris politika hozott össze, a többi nem rajtunk múlik, kívülről jön, nem lehet elkerülni - fogalmazott a közgazdász.

Az év végére így is recesszió lehet

 

Az a félelmem, hogy az év vége felé így is recesszió lesz. Minél később sikerül megfordítani az infláció trendjét – nem árbefagyasztásokkal, nem művi elfojtással, hanem organikusan –, annál nagyobb ára lesz: növekedésben, foglalkoztatásban, jövedelemben és reálkeresetben is - mondta Surányi az interjúban..

Kétszer irányítottam a jegybankot, tudom, milyen borzasztóan nehéz és fájdalmas a magas inflációt és inflációs várakozásokat letörni. Tudom, milyen kínkeservesen lehet organikusan megváltoztatni a trendet. De minél később következik be a fordulat, annál nagyobb lesz az ára - ismételte meg a közgazdász.