Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly a húszezreseket leváltotta a jegybank, a régiek helyébe új, biztonságosabb (azaz nehezebben hamisítható) bankjegyek léptek.

A cserét gyorsan szeretné letudni a jegybank, ezért a régi húszezresekkel 2016. december 31-ig lehet fizetni a boltokban, utána már csak a bankokban és postákon lehet beváltani őket 2019 végéig. Ezt követően pedig már csak az MNB-ben lehet őket lecserélni új bankóra.

Túl az ötven százalékon

Érdemes átnézni a bankjegykészletet, és a következő két hónapban - például a karácsonyi vásárlásoknál - megszabadulni a régi húszezresektől, hogy megkíméljük magunkat a későbbi bankjegycserés macerától.

A bankók cseréje tempósan megy: idén július közepén az összes forgalomban lévő húszezer forintosnak az 56 százalékát adták a tavaly decemberben bemutatott új húszezresek. Ez azt jelenti, hogy az új bankjegyekből összesen 71 millió darab volt akkor forgalomban - ez az arány azóta nyilván javult.

Rengeteg bankjegy maradt a párnacihában

A lecserélt bankjegyeket a jegybank még évtizedekig visszaváltja, ám ezzel együtt nagyon sok régi bankjegy nem tér vissza. Idén júliusban írt arról a Buksza, hogy 24 millió darab, összesen több mint 13 milliárd forint összértékű bankjegy van, amelyet már bevontak, de nem váltottak vissza. Fontos azonban, hogy ez a statisztika csak azt mutatja, hogy hány darab bankjegy nem érkezett vissza az MNB-be, arról azonban nincsenek pontos adatok, hogy ezek közül hány darab semmisült meg.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.