Egy csaló él vissza Sváby András képeivel - írja a Blikk. Egy magát Patrick Illacnak nevező férfi az ATV műsorvezetőjének fotóival készült internetes oldallal és egy Sváby arcképével ellátott személyi igazolvánnyal cserkész be magányos nőket és csal ki tőlük kisebb-nagyobb összegeket.

A magát Patrick Illacnak nevező férfi a Facebook-adatlapja szerint egy francia özvegy - csakhogy a képein a magyar tévés szerepel. Finnországban már rendőrségi ügy is van abból, hogy ezzel az adatlappal csaltak ki egy nőtől pénzt.

Sváby a lapnak elmondta: az ember, aki az ő arcképét használja, a családjáról, a gyerekeiről és a kutyájáról készült fotókat is a sajátjaként mutogatja. Egy finn nő jutott el a tévéshez, amikor gyanús lett neki az ügy, és a neten rákeresett a képek eredetijére. Sváby azt is elmondta, ügyvéddel egyeztet a további lépésekről.

Ha kizárólag Magyarországra korlátozódna ez az ügy, akkor alapvetően a csalás, a közokirat-hamisítás állna meg mint bűncselekmény, amelyben polgári peres úton lehetne elégtételt venni személyiségi jog megsértése miatt. A csalás büntetési tétele két évtől kezdődik, a közokirat-hamisítást három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik - mondta el a Blikknek Tran Dániel ügyvéd, aki szerint az ügy nemzetközi mivolta sokkal bonyolultabbá teszi a felelősségre vonást.