Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Svájc pénteken úgy döntött, hogy teljes mértékben felfüggeszti az Oroszországgal 2009-ben kötött vízumkönnyítési megállapodást, és csatlakozik az Európai Unió hasonló tartalmú intézkedéséhez. A kormány tájékoztatása szerint nem arról van szó, hogy általános vízumtilalmat rendelnek el az orosz állampolgárokkal szemben, hanem arról, hogy ismét a rendes eljárást, azaz a vízumkódex szabályait alkalmazzák.

A közleményből kiderült az is, hogy Svájcnak érdekében áll, hogy hozzájáruljon a közös és egységes európai szintű vízumpolitikához. E nélkül azt kockáztatná, hogy megnő a külföldi képviseleteinél az uniós határozatokat kijátszani kívánó orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek száma.

Hagyomány és realitás

A hagyományosan semleges Svájc az ukrajnai háború kitörését követő napokban szakított a megszokott fenntartásokkal, és csatlakozott az EU gazdasági szankcióihoz. Így történt idén augusztus elején az Oroszországból származó svájci aranyimportra vonatkozó szankciók esetében is .

Oroszország azzal vádolta meg Bernt, hogy már nem semleges.

Szeptember 7-én a berni kormány azonban azt hangoztatta, hogy "az ukrajnai konfliktus kezdete óta hozott döntések (...) összeegyeztethetők Svájc semlegességi politikájával". Úgy vélekedett, a semlegességi politika "továbbra is érvényes", és "elegendő mozgásteret hagy Svájcnak ahhoz, hogy reagáljon az európai kontinensen az ukrajnai háború kezdete óta zajló eseményekre".