Gémesi György a rádióműsorban elmondta, az emelkedő törlesztőrészletek miatt elmaradhat az önkormányzati feladatok ellátása, hiszen jelenlegi is "ki van véreztetve" az önkormányzati rendszer, folyamatban az új önkormányzati törvény megalkotása, és a finanszírozás nem nagyon javult az elmúlt időszakban, sőt idén 40 milliárd forinttal kisebb a gazdálkodási mozgástér. Ha a hitel törlesztőrész emelkedik, akkor máshonnan kell elvenni forrásokat, és még súlyosabb következménye is lehet - mondta -, célozva itt egyes városok és pl. Heves megye csődközeli állapotára illetve csődbejelentésére.

Az évekkel ezelőtt, kötvényeken keresztül felvett hitelek nem működési, hanem fejlesztési költségek fedezését szolgálták - mondta Gémesi -, főleg az uniós források lehívásához szükséges önrészt biztosították.

A szorító helyzet megoldására az Önkormányzati Szövetség javaslata, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztését egy évvel el kell tolni. Erről a szövetség még ma levelet ír Orbán Viktornak - hangzott el a műsorban. Gémesi elmagyarázta, ezek a kötvények jellemzően 20 éves lejáratúak, és 2007-2008-ban bocsátották ki őket. A tőketörlesztést a pénzfelvétel után 3 évvel kell megkezdeni. A törlesztés egy éves eltolására szerinte amiatt van szükség, mert a következő egy évben az Egyesült Államok elnökválasztásáig fennmaradhat a pénzpiaci bizonytalanság. 17 évre "széthúzva" a tőketörlesztés eltolása elviselhetővé tenné az önkormányzatok számára a hitelterhet, illetve esélyt teremtene arra, hogy az önkormányzati szolgáltatásokat ne kelljen korlátozni (intézmények működtetése, közterületi feladatok stb.) - mondta Gémesi. Jelenleg 1200 milliárd forint ma az önkormányzati adósság, ebből ez a 600 milliárd az, ami nagy teher.