A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Nem meglepő, hogy a legnagyobb veszélyben Svájc van, ahol a pénzügyi szektor mérlegfőösszege majdnem ötszöröse az ország éves nemzeti össztermékének. A lista összeállítói szerint főleg a UBS és a Credit Suisse miatt túl nagy a svájci bankszektor ahhoz, hogy szükség esetén meg lehessen menteni. Nem véletlen, hogy a svájci jegybank a két óriást arra kényszerítette, 20 százalékig tornásszák fel tőkemegfelelési mutatójukat, ami lényegesen magasabb a szokásosnál.

Mivel London a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja, nem véletlen, hogy Nagy-Britannia lenne a második legveszélyeztetettebb ország tömeges bankcsődök esetén. A brit bankok eszközállománya majdnem négyszerese az éves GDP-nek. A svájci és a brit helyezések után talán meglepő, hogy Svédország áll a lista harmadik helyén, ahol a bankok mérlegfőösszege az éves nemzeti össztermék 3,6-szerese.

A negyedik helyre rangsorolta a Marketwatch Franciaországot, ahol 280 százalékos az említett mérték, amiért szintén néhány nagy szereplő a "felelős", elsősorban a BNP Paribas és a Société Générale. Az első ötbe befért még a legnagyobb ázsiai pénzügyi központ, Szingapúr, emellett veszélyben lehet Spanyolország, Thaiföld, Hollandia, Dánia és Japán. A tizedik helyezett távol-keleti szigetország bankjai az éves GDP kétszeresére nőttek mostanra.