A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A repülőteret működtető cég üzletrészének többségét azért adná el a város, mert információink szerint szeretne megosztozni az üzemeltetés kockázatán. Úgy tudjuk, a konstrukció a következő: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. holding létrehozta az Airport Vagyonkezelő Kft.-t, és ebbe kerülnek a repteret működtető Airport Debrecen (AD) Kft. legfontosabb infrastrukturális vagyonelemei, s a mostani pályázat során ez utóbbi cég üzletrészének 74 százalékát próbálják eladni.

Az AD Kft. ugyanakkor továbbra is rendelkezik az üzletrészi, működtetési jogokkal, és az ehhez szükséges eszközöket pedig bérli az Aiport Vagyonkezelőtől. A vagyon tehát az önkormányzatnál marad, a repteret működtető cég 24 százalékos üzletrésze mellett. Információink szerint a nyilvános, kétfordulós pályázat az év végére zárulhat le. Nem lenne meglepetés, ha a tenderen megjelenne a Xanga Holding Kft. is, amely, bár megnyerte a korábbi tendert, a végén visszalépett.

Időközben a debreceni önkormányzat pályázatot írt ki a Debreceni Nemzetközi Repülőtér területén cargo- és logisztikai bázis létesítésére. Ezt közvetetten a Xanga nyerte meg. A 2010-es tervek szerint a társaság öt év alatt, ütemezve valósítja meg a beruházást, és 2015 végéig összesen 45 négyzetméter bruttó alapterületű cargo- és logisztikai bázis valósul meg. Ez alapján kézenfekvő volna, ha a cargobázis üzemeltetője szerepet vállalna a repteret működtető cégben is.