Újabb szakmák estek vissza és váltak hiányterületté az idei első fél évben 2018 hasonló időszakához képest: árufeltöltőkből és eladókból nagy a visszaesés a kiskereskedelemben, ezenkívül építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is egyre nagyobb a hiány - mondta el a Világgazdaságnak Ficza János, a Workania állásportál szóvivője.

A tavalyi évhez képest romlott a helyzet a mérnöki piacon és a pénzügyi területen: kevés a könyvelő, a kontroller és a pénzügyi szakértő is. A vendéglátóiparban se pultosok, se felszolgálók, se pincérek nincsenek. Továbbra sem találni elég Java-fejlesztőt és programozót.

A munkaerőhiány Nyugat-Európában is megfigyelhető, a fejlett országokban kétféle trend él: egyrészt az IT-, diszruptív technológiák munkaerőigénye csillapíthatatlan, másrészt a kétkezi munkások, a hagyományos szakmák (villanyszerelő, kőműves) és az egészségügyi alkalmazottak iránt nagy a kereslet - idézi a lap Pelle Dávidot, az MP Solutions ügyvezetőjét.

Sok hiányszakmában várják el a diplomát, de a szakértők szerint már akkor is jó fizetést kaphat valaki, ha van középfokú végzettsége és több évnyi tapasztalata. Sok helyen - például a technológiai szakterületeken - elég lehet egy több hónapos átképzés is, bár ezeket egyre jobban kritizálják.

Egyre több vállalat dönt úgy, hogy a szakemberhiányt vendégmunkások alkalmazásával próbálja megoldani.