A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség kutatása szerint 2022-ben átlagosan 30 napot kell várni egy szakorvosi vizsgálatra a magyar egészségügyben, mondta Polák László a szövetség elnökhelyettese. A szakellátásban a betegvárakozási időket májusban gyűjtötték össze, 44 intézmény válaszolt és 20 szakmaterületet vettek górcső alá. Az elmúlt hat év során az átlagos várakozási idő folyamatosan emelkedett - emelte ki.

A leghosszabb várakozási időt az endokrinológusok esetében mérték, itt 68 napot kell várni a szakorvosra.

A szakember szerint nagyon nagy különbségek vannak a szakterületek között, három szakterületen a gasztroenteorológia, a szemészet, és a kardiológia területén ugyan javultak az átlagos várakozási idők, de még így is egy gasztroenteorológusra 31 napot, egy kardiológusra 48 napot, egy szemészre pedig 30 napot kell várni a pácienseknek.

A sebészet esetében jelentős csökkenést mértek, itt 3,1 napig kell türelmesnek lennie egy betegnek azért, hogy szakorvossal találkozhasson, a gyermekgyógyászatban 7,7 napot, a fül-orr gégészeten pedig 9 napot kell várakozni. Két hétnél hosszabban kell várakozni a pszichiátriákon és a nőgyógyászatokon, a diabetológusokra pedig 45 napot kell várni.

Az angiológia hiányszakma, 54 napos az átlagos várakozási idő, ezen a területen 11,5 nappal nőtt a várakozási idő a korábbi méréshez képest, emelte ki Polák László.

Nem hatékony az átlagfinanszírozás

Rengeteg az üresjárat a fekvőbetegellátás rendszerében, az idei év első hét hónapjában az intézmények 30-67 százalékon teljesítettek - mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója, a balatonfüredi Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián.

Példaként említette a krónikus betegellátást, ami 2017-hez képest 49 százalékos beteg forgalmat bonyolít.

Elképzelhető, hogy a kórházakban a jelenlegi átlagfinanszírozást nem a teljesítmény alapú finanszírozás, hanem egy vegyes finanszírozású rendszer váltja majd fel, de konkrétumokat még mindig nem közölt. Nyáron az egészségbiztosító nem akart hozzányúlni a finanszírozási modellhez, mert jellemzően ezekben a hónapokban nyaral az orvosok és a szakdolgozók többsége is. 

Több ezer betegpanaszról számolt be a főigazgató, a többség azt kifogásolta, hogy nincs egy olyan felület, ahol szakrendelésekre időpontot lehetne foglalni.

Kiss Zsolt szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) erre szolgáló rendszere készen van, már csak azt várják, hogy mikor nyílik meg.