Évek óta már csak a kirakat van rendben, miközben a betegek egyre nehezebben jutnak ellátáshoz, az egészségügyi dolgozók pedig egyre elkeseredettebbek a túlterhelés és a napi megélhetési gondok miatt. Ezért hívjuk fel a figyelmet a magyar ellátórendszer azon hiányosságaira, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását. Tesszük ezt annak reményében, hogy a kirakat mögötti valóság bemutatásával elő tudjuk idézni a magyar egészségügy megújulását - mondta mai sajtótájékoztatóján Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A megújulás érdekében mától olyan új honlapot indítanak - betegbiztonsag.blog.hu címen -, ami bemutatja a betegbiztonság jelenlegi állapotát. Papp kiemelte,  naponta hallják, hogy rezidensek dolgoznak olyan sürgősségi ellátási helyzetben, ahol szakorvos kellene, s a sürgősségi osztályokon is extrém hosszúak a várakozások. Naponta kerülnek olyan helyzetbe első éves rezidensek, hogy például egy stroke-központban konzíliumot kell adniuk, mert nincs szakorvos és nem is elérhető.

A honlapon elérhető adatok régiós bontásban mutatják az ügyeleti hiányokat, ahol piros sorokat látni, az azt jelenti,hogy azon a napon, és osztályon sérül a szakellátáshoz való hozzáférés joga, a szakorvosi ügyeletet ugyanis nem szakorvosok, hanem rezidensek látják el. Mindez nem a kórházak hibája - hangsúlyozta Papp Magor, hanem akkora méretű már az orvoshiány, hogy szabályosan nem is állítható össze az ügyeleti rendszer.

Az ünnepek alatt tendencia, hogy az ügyeletek nagy részét a rezidensekre alapozzák, műtéti osztályok, idegsebészet, neurológia, traumatológia is akad azok között az osztályok között, ahol igen nagy számban nem szakorvosok vesznek részt az ügyeletben. Nagyon nehéz olyan szakmát találni, ahol nincs a betegbiztonság veszélyben - hangsúlyozta Papp.

A fizetésrendezés mellett a jogszabályokat is rendezni kell - tette hozzá. Papp szerint fontos tisztán látni, mert csak abban az esetben tudunk terápiát alkalmazni, ha megvan a diagnózis. Ezeknek az adatoknak a szőnyeg alá söprése csak súlyosbítja a helyzetet. Ez is jelzi, hogy struktúra szervezésre szükség van, amikor teljes ügyeleti sorok rezidenseken alapulnak, és a szakorvosok eltűntek az ellátórendszerből, nagyon komoly a kírizis.

A rezidensek másfél hete levélben fordultak Orbán Viktorhoz, személyes közbenjárását kérve, hogy Magyarországon elkerüljük a szlovákiaihoz hasonló helyzetet - mondta Papp. Konkrét bérrendezési javaslotot várnak, ilyen eddig nem hangzott el, a kezdő orvosoknak 200 ezres, a kezdő szakorvosoknak nettó 300 ezres fizetést, általánosságban az orvosoknak a nemzetgazdasági átlag háromszorosát tartanának elfogadhatónak az elvándorlás és felmondások aktiválása ellen.