Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Államosítanák a magyarországi járóbeteg-ellátást, már levelet is írtak a polgármestereknek – írja a Népszava. A kórházfenntartó arra kíváncsi, hogy hol hajlandók átadni a járóbeteg-ellátókat az államnak.

Az önkormányzatok sokat költöttek a rendelők műszerparkjára, emiatt sem adnák át szívesen a rendelőket.

A hétvégéig kell nyilatkozniuk a helyhatóságoknak, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak, közben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait. Az önkormányzatoknak küldött levélben azt írták:
a szakrendelők állami átvétele lehetőséget jelent járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idők rövidítésére.
A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség még a nyáron 12 pontban gyűjtötte össze az államosításnak ellentmondó érveit. Egyebek mellett azt írták: a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat. Megjegyezték: 2013-ban minden magyar önkormányzatnak lehetősége volt önként átadni a szakrendelőjét az államnak. A lehetőséggel a helyhatóságok mindössze öt százaléka élt.