A kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós (mintegy 53 milliárd forint) hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól, amelyhez a kormány vállal állami készfizető kezességet - írja a HVG. Az állami kezesség a hitelből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik.

Mindez a pénteki Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából derült ki, amely szerint a lépés egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges.

A HVG szerint állami kezességvállalás nincs ingyen, a díj mértéke a tőkekövetelés 5,3 százaléka, amit egy összegben kell megfizetni. Az viszont, hogy  mikor, nem derül ki, erről a pénzügyminiszternek kell tájékoztatnia a hitelfelvevőt. A kezességvállalás 2021. december 31-ig él.

A HVG értesülései szerint Szalay-Bobrovniczky, illetve az általa gründolt Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt. veheti meg a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárat. A gyár egy ideje új tulajdonost keres, miután a tőkeerős Penta csoport megelégelte a veszteségeket.

A gyárat korábban a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András akarta megvásárolni, de ő végül nem tudta leszállítani az üzlethez szükséges összeget.