Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendszertől függetlenül mindig lesz egy olyan munkaképes korú csoport, amelyik különböző okokból nem lép be a munkaerőpiacra. Számukat a magyar gazdaság méretét figyelembe véve 100-150 ezer főre teszik. Ők azok, akik megfelelő tudás, szocializáció hiányában nem képesek tartósan elvégezni a munkafolyamatot - magyarázzák a portálon.

A részletes jelentésből kiderül, hogy tavaly július és szeptember között a KSH 36 600 embert tartott nyilván, akik "soha nem dolgoztak". Visszanézve a korábbi negyedéves bontásokat, azt látni, hogy 28 és 41 ezer fő között mozgott a számuk - nyilván az adatfelvétel sajátosságai magyarázzák az ingadozást - de ezzel együtt elmondható, hogy 30-40 ezer magyar a statisztika szerint soha nem lépett be a munkaerőpiacra. (Az előző évtized végén még 60 ezer felett volt a számuk a hivatal kimutatása szerint.)

Az is kiderül továbbá, hogy a vizsgált időszakban 68 300 embernek mondtak fel a munkahelyén. Egy évvel korábban, január és március között még 118 500 fő szembesült ezzel a kellemetlen élethelyzettel. A hivatal szerint tavaly nyár végén további 23 ezer ember pedig úgy döntött, felmond, vagy megszünteti a vállalkozását.

A KSH szerint július és szeptember között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül 17 100 fő volt munka nélkül. Ennél sokkal többen jutottak erre a szomorú sorsra a más végzettséggel rendelkezőknél.

A legfeljebb alapfokú végzettségűek közül 61 700-an, a középfokú iskolát végzettek, de érettségit nem szerzők közül 53 700-an, az érettségivel is rendelkezők közül pedig 56 100-an szerepeltek a munkanélküliek között ebben az időszakban - írja az mfor.hu.