Rendszertől függetlenül mindig lesz egy olyan munkaképes korú csoport, amelyik különböző okokból nem lép be a munkaerőpiacra. Számukat a magyar gazdaság méretét figyelembe véve 100-150 ezer főre teszik. Ők azok, akik megfelelő tudás, szocializáció hiányában nem képesek tartósan elvégezni a munkafolyamatot - magyarázzák a portálon.

A részletes jelentésből kiderül, hogy tavaly július és szeptember között a KSH 36 600 embert tartott nyilván, akik "soha nem dolgoztak". Visszanézve a korábbi negyedéves bontásokat, azt látni, hogy 28 és 41 ezer fő között mozgott a számuk - nyilván az adatfelvétel sajátosságai magyarázzák az ingadozást - de ezzel együtt elmondható, hogy 30-40 ezer magyar a statisztika szerint soha nem lépett be a munkaerőpiacra. (Az előző évtized végén még 60 ezer felett volt a számuk a hivatal kimutatása szerint.)

Az is kiderül továbbá, hogy a vizsgált időszakban 68 300 embernek mondtak fel a munkahelyén. Egy évvel korábban, január és március között még 118 500 fő szembesült ezzel a kellemetlen élethelyzettel. A hivatal szerint tavaly nyár végén további 23 ezer ember pedig úgy döntött, felmond, vagy megszünteti a vállalkozását.

A KSH szerint július és szeptember között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül 17 100 fő volt munka nélkül. Ennél sokkal többen jutottak erre a szomorú sorsra a más végzettséggel rendelkezőknél.

A legfeljebb alapfokú végzettségűek közül 61 700-an, a középfokú iskolát végzettek, de érettségit nem szerzők közül 53 700-an, az érettségivel is rendelkezők közül pedig 56 100-an szerepeltek a munkanélküliek között ebben az időszakban - írja az mfor.hu.