Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A meteorológiai szolgálat által az MTI-nek készített összeállításból az is kiderül, március második felében dőltek meg napi rekordok. Ebben a két hétben egymás követő napokon dőltek meg a napi hőmérsékleti minimumok, valamint a hóvastagsági rekordok, s jellemzően ebben az időszakban kellett riasztásokat, illetve figyelmeztetéseket kiadni a jelentős mennyiségű hó, illetve a hófúvás miatt.

Nagy Andrea, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának munkatársa közölte: a hónap középhőmérséklete 1,8 Celsius-fokkal maradt el a sokéves átlagtól, és a szolgálat 1901-től kezdődő méréseinek rangsorában csak a 27. leghidegebb volt az idei március. Az egész hónapra vonatkozó rekord nem született.

Ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az idei március legalacsonyabb minimumhőmérséklete alulmúlta az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét. A tél leghidegebb napja december 10-e volt, amikor Nyírlugoson mínusz 18,1 Celsius-fok volt. Ennél hidegebb volt március 17-én Vásárosnaményban, ott ugyanis mínusz 18,2 fokot mértek.

Az idei téli hóvastagsági rekord is megdőlt tavasszal, méghozzá március végén. A télen mért legnagyobb (88 centiméter) hóvastagságot február 24-én Kékestetőn mérték. Ez a rekord csaknem dőlt meg ugyancsak Kékestetőn, ahol március 30-án 106 centiméteres volt a hóréteg. Az eddig mért legnagyobb márciusi hóvastagság 128 centiméter, melyet 1970. március 8-9-én mértek - jegyezte meg Nagy Andrea.

Igen csapadékos hónap volt az idei március - tette hozzá az OMSZ munkatársa. Országos átlagban az 1971 és 2000 közötti mennyiség két és félszerese hullott. Idén márciusban Kékestetőn 17 napon havazott, és a hónap minden napján összefüggő hótakaró borította a talajt. A meteorológiai szolgálat összeállításából kiderül: 1963 márciusában is sok hó esett. Az idei március utolsó napjaiban, 26. és 30. között mindennap 1963-as rekordok dőltek meg. Az ötből négy napon egyszerre két helyen, Kékestetőn és Bánkúton is nagyobb hó volt, mint ötven évvel azelőtt.

Március utolsó napján megdőlt egy 1996-ban rögzített rekord: harminc centiméterrel több hó volt, az új napi hóvastagsági rekord 88 centiméter lett. Március 23. és 28. között a legalacsonyabb napi maximumhőmérsékleti rekordok dőltek meg. Ezeken a napokon napközben is rekordhideg volt. Március 26-án például Kékestetőn nem emelkedett mínusz 7 fok fölé a hőmérő higanyszála.
A meteorológiai szolgálat adatai szerint így a hosszúra elnyúlt tél nem példa nélküli eset. Nagy Andrea azt írta: ritka ugyan az ilyen havas és hideg március, de például 1962. március közepén is hasonlóan zord időjárási körülmények uralkodtak hazánkban. Akkor március 15-16-án az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, sok helyen volt havazás, hófúvás, s összefüggő hóréteg fedte az országot.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológiai és veszélyjelző osztályának vezetője, Fodor Zoltán tájékoztatása szerint idén márciusban 7 napon adtak ki a hófúvás miatt riasztást. Nagy mennyiségű havazás miatt az ország valamely megyéjében 6 napon volt érvényben figyelmeztetés.

Mindezek mellett Nagy Andrea, az éghajlati osztály munkatársa felidézte azt is, hogy bár a március második fele igen télies volt, jóval átlag alatti napi értékekkel, a hónap első felében egy átlagosnál melegebb időszak is volt: 8-án csaknem 11 fokos országos középhőmérsékletet regisztráltak, a sokévi átlag 4 fokkal szemben.