Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Niedermüller még márciusban fordult a cseh biztoshoz, azt írva, hogy Miskolc vezetése a városrész felszámolásáról határozott, ám az önkormányzat az ott élőknek nem kínált fel másik lakást, vagy olyan kompenzációt, amelyből ingatlant vásárolhatnának, s csak akkor kaphattak pénzt, ha elköltöznek a településről. Polgárjogi vezetőkre hivatkozva a Demokratikus Koalíció alelnöke azt írta: az intézkedés valódi célja a romák kitelepítése.

Niedermüller arról is beszámolt, hogy miután az érintettek nem voltak hajlandóak elköltözni, a város tartozások miatt elkezdte felmondani bérleti szerződéseiket. 150 családot fenyeget kilakoltatás - írta márciusban Jourovának Niedermüller. A DK-s politikus abban kérte a biztos állásfoglalását, hogy összhangban áll-e mindez az uniós romastratégiák keretrendszerével, amely a romák lakhatási körülényeinek javítását tűzte ki célul.

"Úgy tűnik, hogy a romák lakhatási helyzetének javítását illetően a miskolci önkormányzat által hozott intézkedések nincsenek összhangban az európai uniós keretrendszerrel, illetve a magyar kormány által a saját nemzeti stratégiájában vállalt végrehajtandó intézkedésekkel" - áll a Jourová által jegyzett válaszban, amelyet Niedermüller irodája juttatott el az MTI-hez.

Niedermüller aziránt is érdeklődött, hogy Magyarország megfelelően alkalmazza-e azt az uniós irányelvet, amely mindenkivel szemben egyenlő bánásmódot ír elő faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélkül. A biztos válaszából az derül ki, hogy a brüsszeli testület kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, hogy felmérje, hogy a miskolci intézkedések és az önkormányzati rendelet, melyen alapulnak, összhangban áll-e a faji alapon történő megkülönböztetést tiltó uniós jogszabállyal.

Válaszában az uniós biztos azt is hangsúlyozza, hogy a romaintegrációs stratégián belül a tagállamoknak a lakhatás kérdését a társadalmi befogadásra és a szegregáció megszüntetésére vonatkozó integrált megközelítés részeként kell kezelniük, a lakáscélú intézkedéseknek pedig meg kellene szüntetniük a romák társadalmi kirekesztése fokozódásának aránytalan kockázatát.